Адвокат Ігор Дудник пояснив, чи має право працівник забирати свою трудову книжку в роботодавця без звільнення. Пояснення від дав на своєму особистому сайті, посилаючись на Головне управління Держпраці у Київській області.

Як зазначається, з 10.06.2021 року в Україні почали діяти так звані «електронні трудові». Тобто облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Проте це не скасовує ведення паперових трудових книжок.

Трудова книжка, скріншот: Facebook

Якщо громадянина вперше приймають на роботу, працедавець повинен оформити йому трудову в обов’язковому порядку не пізніше 5 днів після прийняття на посаду. Той же роботодавець на вимогу працівника має вносити до трудової книжки, яка зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Показати ще

При укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, – документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Електронні трудові в Україні, скріншот: YouTube

Зберігатися трудова книжка має в працівника, а роботодавець лише вносить до неї записи на вимогу працівника.

Тобто видавати трудові на руки працівникам вимоги немає, але й немає підстав відмовляти працівнику у видачі трудової на його вимогу (письмову заяву).

Якщо ж працівник звільняється, роботодавець має в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, розрахуватися з ним у строки, зазначені у статті 116 КЗпП України, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки.

Раніше повідомляли, індексація пенсій на 25%, оптичний інтернет та електронні документи

Як повідомляв Знай.uа, кому з українців не світить субсидія: доведеться викласти останню копійку за комуналку.

Знай.ua писав, пенсіонерам зробили "подарунок" до Нового року, виплати зростуть для всіх