Журналісти «Фактів тижня» провели розслідування щодо зникнення накопичувань українських громадян під час існування УРСР і дізнавалися, куди зникли 90 мільярдів карбованців з філіалу Українського ощадбанку СРСР. Чи можна провернути ці капітали?

У 80-ті роки кожен сьомий громадянин СРСР був комуністом та перераховував 10% зі своєї зарплати «на партію», УРСР робила один із найбільших внесків. В держархівах збереглися документи щодо фінансових операцій з даними про те, що партія отримувала кошти навіть від продажу комуністичної літератури. А зібрані гроші йшли на потреби партії та будівництво.

"Відрахування від прибутку партійних видавництв, тобто вони також надходили до партійного бюджету, на 89 рок мали становити 72 мільйони ", - каже директор Центрального державного архів Ольга Бажан.

Ольга Бажан, скриншот youtube Факти ICTV

У радянські часи Ощадбанк вважався найнадійнішим банком у Союзі, тому навіть по телебаченню транслювали рекламу єдиного банку, у який можна було покласти гроші. Як каже Сергій Фурса, гроші, які вносилися, направлялися на покриття дефіциту бюджету держави.

"І в банку цих грошей не було, всі гроші, які вони отримували – вони направлялися на фінансування, де-факто, дефіциту бюджету Радянського Союзу, тобто, кредитували бюджет", - говорить інвестиційний банкір.

Популярні новини зараз

Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки

Показати ще

Сергій Фурса, скриншот youtube Факти ICTV

Незадовго до розпаду СРСР, під час перебудови трапився вибух інфляції – рублі знецінились, найчастіше стало чутно термін «дефіцит». Є версії, що уже в той час вклади існували тільки на папері, а насправді, мовляв, у разі запиту – повертати було нічого. Потім розпад СРСР, заборона компартії, приватизація та друкування у 1992 році купоно-карбованців, які нічого не коштували.

Врешті Україна бере на себе відповідальність виплатити борги Сбербанку, і вже з 1997 року у бюджет почали закладати суми під це, але вони були дуже мізерні на тлі держборгу. На початку нульових повернення вкладів стає маніпулятивною технологією та передвиборчою обіцянкою на виборах. В 2008 році з’являється так звана «Юліна тисяча», а згодом «Вітіна» за часів прем'єрства Азарова.

" Усі ми чудово пам'ятаємо так звану «Юліну тисячу». Під час прем'єрства Юлії Тимошенко виплачували по одній тисячі гривень, всього було витрачено близько шести мільйонів гривень на ці виплати ", - каже Олексій Кущ, економіст та фінансовий аналітик.

Олексій Кущ, скриншот youtube Факти ICTV

За весь час, коли тривала кампанія з компенсації, вкладникам було видано трохи більше 15 мільярдів гривень. Питання повернення вкладів залишається і досі, нещодавно міністр фінансів Марченко заявив, що країна якщо їй хвататиме коштів, повернеться до питання повернення вкладів.

Знай.ua нагадує: Як оформити субсидію вдома за кілька кліків: покрокова інструкція

Як раніше повідомляв Знай.ua: США заробили на радянській індустріалізації 500 мільярдів доларів у нинішніх грошах, - Руслан Бізяєв

Також Знай.ua писав: Стежать за Європою та Африкою: у Карпатах діє надсекретний військовий об'єкт часів СРСР