Бути оштрафованим за нетверезе кермування можна, навіть не вживаючи алкоголю. До чого призводить незнання закону, розповіли у виданні «Дорожній адвокат».

Відповідно до ст. 130 КУпАП (Керування в стані алкогольного сп’яніння), відповідальність водія за таким протоколом на перший раз складає 17 тисяч гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік. Відмова від проведення огляду тягне за собою таку ж відповідальність, як і за кермування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння.

Тому важливо знати, що входить в обов’язки поліцейського при приведенні огляду на місці та в медичному закладі.

Нетверезий водій, скріншот із відео

Підстави для огляду:

Популярні новини зараз

Прогноз магнітних бурь на травень: коли чекати "ударів по голові"

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Якщо поліцейський припускає, що водій може бути п’яний, він може вимагати проведення огляду, посилаючись на: запах алкоголю з рота, порушення координації рухів, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук у водія.

Як проводиться огляд на стан сп’яніння:

правоохоронцем на місці зупинки, використовуючи спеціальні технічні засоби, які обов’язково повинні мати сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку. Ці документи, а також попередження про здійснення відеозапису поліцейський має надати водію на вимогу. Якщо відеозапис неможливий, потрібно два свідка.

лікарем в закладі охорони здоров’я.

Якщо на місці зупинки водій відмовляється проходити огляд, його везуть до лікарні.

Стан алкогольного сп’яніння підтверджує показник у понад 0,2 проміле. Однак прилад часто показує різні результати після повторного застосування, тож вимагайте повторити перевірку.

Огляд в лікарні через більше ніж дві години після зупинки вважають недійсним.

Результати огляду вносять в акт, який складають двох примірниках - один вручається водію, а другий залишається у поліцейського.

відмова від алкоголю

Огляд в медзакладі

У медичному закладі взяти на аналіз можуть лише слину, сечу та змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук, у крайньому випадку - кров. Якщо пропонують огляд на алкотестері «Драгер» - це порушенням порядку огляду.

Результати занесуть до акту медичного огляду, висновок мають повідомити оглянутій особі в присутності поліцейського.

Єдиний примірник акту медичного огляду залишається в закладі охорони здоров’я. Висновок з нього в трьох екземплярах видають поліцейському, другий – водію, а третій залишають у медичному закладі.

Будь-яке порушення цих процедур є підставою для оскарження обвинувачення в суді.

Нагадаємо, 16-річний мажор після ДТП у Харкові "забив" на своїх друзів і кинувся шукати телефон: "Можеш набрати?". У мережі з'явилися численні відео трагічного інциденту, знятого очевидцями

Як повідомляв портал " Знай.ua", "Тато йде в запій, всі гроші у матері": що відомо про 16-річного мажора, який влаштував ДТП в Харкові. Про долю головного підозрюваного, який у свої 16 років встиг наробити багато темних справ, з'явилося ще трохи відомостей, зокрема, про його найближчих людей-батьків

Також " Знай.ua " писав, батько мажора, учасника кривавої ДТП у Харкові, здивувався, що про його сина "не написали нічого хорошого". Батько підлітка, який влаштував аварію, дав перший коментар. Він не розуміє, чому син винен.