Православна церква 21 листопада відзначає Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних.

Михайлів день вважався веселим і ситним святом, оскільки до цього дня в селянських господарствах хліба ще було багато, а основні роботи в полі вже були закінчено.

У багатьох слов'янських традиціях день пов'язувався з початком зими.

Історія свята

У християнстві це день вшанування архангелів і ангелів. Свято встановили в 4-му столітті, Лаодикійський собор. Дата пов'язана з нумерологією, так як листопад це 9-й місяць, це символ 9-ти ангельських чинів.

За Юліанським календарем день відзначали 8-го числа, так як в "день осмий" повинен був відбутися Собор всіх сил небесних під час Страшного Суду.

Популярні новини зараз

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Церква, скріншот: Facebook

Традиції та обряди

Найчастіше в цей день на Русі була відлига, дороги танули і тому день часто називали Михайлівськими грязями. З цього приводу говорили: "Якщо Михайло шлях порушив, не чекай його до зимового Миколая (19 грудня)". Але також часто були і морози, якщо земля покрилася інеєм, то скоро буде сильний сніг. А якщо на початку дня був туман, то варто було чекати на відлигу.

Туман. Фото: телеграм-портал Baza.
Туман. Фото: телеграм-портал Baza.

Селяни відзначали Михайлівські свята, як закінчення всіх сільських робіт. Зазвичай в цей час вже всі отримали гроші за продаж товарів і платили працівникам за їх роботу. Господині ж в свою чергу накривали пишні столи зі смачними стравами, починалися гуляння.

Вважається, що в цей день треба і самому піти в гості, і у себе прийняти гостей. У цей день зазвичай пили домашнє пиво, їли пироги зі свіжого борошна, мед і смажене м'ясо. Дуже часто таке святкування тривало тиждень до самого посту.

Варто пам'ятати, що через 7 днів починається Різдвяний піст, який триватиме 40 днів - до Різдва Христового. Саме тому господині закочують пишний бенкет, адже потім необхідно буде жити в строгості і смиренні.

Святковий стіл, фото з відкритих джерел

Що не можна робити 21 листопада?

На Михайла заборонено займатися будь-якими справами, особливо рубати або різати. Заборона знімається тільки для тих, хто працює не по своїй волі або з благими намірами.

Заборонено сваритися, лаятися, сперечатися, кричати і провокувати конфліктні ситуації. У цей день потрібно примиритися з усіма, вирішити і пробачити давні образи.

Також, непогано сьогодні прочитати молитву до Архангела Михаїла, щоб він захистив Вас, Вашу родину і Ваш будинок від усіх негараздів.

"Великий Архістратиг Божий, Михайле, переможець демонів, Переможи і розтрощи всіх ворогів моїх видимих і невидимих. І благай Господа Вседержителя, нехай врятує і збереже мене Господь від усіх скорбот і від усякої хвороби, від смертоносної виразки і від марної смерті, О, великий архангеле Михаїлі, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь"

Православна церква дуже шанує Михайла. Недаремноже ікона архангела - дуже потужний захист кожного віруючого, і молитви до його образу захищають від будь-якої неприємності.

Архангел Михаїл, фото: Pinterest

Нагадаємо, що в силу церкви вірять багато українців. Не залишається осторонь і, тепер уже головний тренер збірної України з футболу, Олександр Петраков, який відвів гравців команди до церкви перед матчем з Боснією.

Раніше, на Знай повідомлялося, що в ПЦУ розповіли всім правовірним християнам, якою мовою варто звертатися до Господа.