Головна мета і строки реалізації

Одним з перших масштабних питань сьогоднішнього пленарного засідання Парламенту стало затвердження нового "дитячого" держоргану. Абсолютна більшість нардепів затвердила в цілому проект "Постанови про звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів України щодо створення центрального органу виконавчої влади в сфері захисту прав дітей – Державної служби України у справах дітей" № 6135. Коли очікувати її створення, про функції служби та розмір фінансування дізнавалися Знай.ua.

Школа, Денис Шмигаль - фото Кабмін

Функції і 7, 5 млн "підопічних"

Співавторами даної ініціативи стали майже 40 парламентарів. Втім, строки розгляду проекту Постанови № 6135 вражають не менше.

У той час, як десятки поданих законопроектів розглядаються "в кабінетах" місяцями, то з моменту реєстрації у ВРУ і до дня включення до Порядку денного минуло менше 2 тижнів.

Постанова - скріншот

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Головна вимога – це створення центрального органу виконавчої влади Державної служби України у справах дітей. Щоправда, про склад його деталі не викладені: в положеннях Постанови чітко зазначено лише те, що "кординуватиметься він Кабінетом Міністрів через Міністра соціальної політики".

Марина Лазебна, фото:unian

Як відзначають нардепи-ініціатори, загрозливі процеси руйнації сфери захисту прав дітей відбуваються як на центральному, так і на місцевому рівнях – ця "анти-тенденція" спостерігається близько 7 останніх років.

"Наразі в Україні налічується близько 7,5 млн дітей. Внаслідок недолугого реформування системи захисту прав дітей шоста частина українського соціуму опинилася поза увагою держави. З огляду на негативну кричущу ситуацію, у якій знаходяться наші діти, створення окремого координуючого органу в цій сфері – реальна можливість захистити права наших дітей", - зазначає голова підкомітету у справах сім'ї та дітей Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Скрипка.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ

А загострили ситуацію, за словами нардепів, не лише збройний конфлікт на Сході України та глибока соціально-економічна криза, а й недолуге реформування даної галузі.

Цікаво, що неефективним нардепи визнали і новостворену Національну соціальну сервісну службу України – "старт" якій надала Постанова Кабміну № 783, затверджена у серпні 2020 року.

Постанова - скріншот

За словами голови Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини Павло Сушко, діяльність нової Держслужби охоплюватиме низку питань – від належного догляду за дітьми з інвалідністю до умов навчання, позбавлення батьківських прав, у разі загрози здоров'ю дитини та ін.

Вартість і строки: коли чекати?

Що ж стосується фінансування нової Державної служби у справах дітей, то, як не дивно, на це не передбачено виділення окремих коштів. Принаймні, про це йдеться у Пояснювальній записці.

"Розгалужена система органів державної влади, що опікуються питаннями захисту прав дітей (6 міністерств, органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади), відсутність єдиного центрального органу виконавчої влади, який мав би опікуватися питаннями захисту прав дітей, призводить до бюрократичного хаосу та перешкоджає своєчасному та повному вирішенню питань в цій надчутливій сфері", - зазначено у положеннях Постанови.

Постанова - скріншот

Дана Постанова набирає чинності з дня її прийняття – строк для втілення практичних кроків, що дається Уряду, теж обмежений.

Денис Шмигаль - фото Кабмін

Як йдеться в документі, Кабмін має вже впродовж 1 місяця поінформувати Верховну Раду про виконання затвердженої Постанови.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.