"Старт" запланований на 19 грудня

Новина про виділення 1000 грн українцям, вакцинованим від COVID-19 буквально "підірвала" соцмережі. І сьогодні був зроблений ще один вагомий крок до реалізації обіцяної президентом програми виплат – 285 голосами "За" Верховна Рада затвердила законопроект № 6297, яким передбачено виділення на це 3 млрд грн. Та не обійшлося і без цікавих новин щодо офіційного старту видачі цих "бонусів". Деталі з'ясовували Знай.ua.

Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua

День "старту" та звідки візьмуть 3 млрд

Проект Закону "Про внесення змін до додатків № 1 та № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" (щодо надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню COVID-19)" передбачає виділення 3 млрд грн до кінця 2021 року.

Деталі щодо дня початку "бонусної кампанії" повідомила член Виконавчого комітету Національної парламентської групи в Міжпарламентському Союзі Оксана Дмитрієва.

"Фінансова стимуляція вакцинації – це один із компонентів інформаційних кампаній по всьому світу. В Австралії, наприклад, була лотерея серед вакцинованих, в інших країнах – якісь пільги чи доплати. 19 грудня – це день, коли можна уже буде зареєструватися для отримання цієї тисячі. Водночас, зараз планується розширити перелік послуг, якими можна скористатися, не обмежуючись лише фітнесом чи кінотеатрами", - розповідає Знай.ua народний депутат України Оксана Дмитрієва.

Популярні новини зараз

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще

Оксана Дмитрієва - фото з Фейсбук

Що ж стосується осіб, які отримають цю 1000 грн, то, за словами нардепа, зараз мова йде про всіх, хто уже вакцинувався, і тих, хто планує це робити.

Вакцинація - фото Кабмін

Як підкреслюють парламентарі, ця програма фінансуватиметься за рахунок перевиконання надходжень до держбюджету. А саме – за рахунок перевиконання у січні-жовтні планових показників надходжень до дохідної частини держбюджету:

-податку на прибуток підприємств,

-рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів,

-за спеціальне використання води,

-податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг).

Законопроект 6297 - скріншот

Як розрахуються з пенсіонерами та "туристами"?

Одним з "гарячих" питань залишається варіант розрахунку з тими, хто не має смартфону та людьми пенсійного віку.

"Бажано, щоб все було централізовано – через "Дію". Але для тих, у кого немає смартфону, немає "Дії" або для пенсіонерів будуть додатково розроблені стимули і можливості використання цієї суми", - повідомляє член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

Верховна Рада - фото ВРУ

Ще одним важливим для українців питань сьогодні є "географічна" прив'язка громадянина – якщо, скажімо, вакцинація була зроблена за кордоном або людина саме перебуває за межами України.

"Зараз питання про вакцинацію за кордоном і про визнання за кордоном пропрацьовує і МОЗ, і Міністерство цифрової трансформації. Ми піднімали ці питання: умовно, якщо одна вакцина за кордоном, а інша – в Україні, або, взагалі, ти вакцинований за кордоном – яким чином це верифікувати. Зараз над цим працюють", - підкреслює Роман Грищук.

Туристи, скріншот: YouTube

Варто додати, що проект Закону № 6297 був прийнятий в першому читанні, а в цілому його мають розглянути вже найближчим часом – "За" скорочення терміну підготовки до другого читання проголосувало 259 нардепів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що в Раді б'ють на сполох: мігранти з Білорусі можуть накрити Україну – "болота і ліси" не замінять реальний кордон.