За які порушення "світять" нові покарання?

Чисельність аварій на дорогах України зростають шаленими темпами – кількість ДТП за січень-серпень 2021 року на 17,8 % перевищила відповідні показники 2020 року. Саме цей "анти-рекорд" став одним з головних аргументів розробки нардепами нових суворих покарань для водіїв-порушників. 10 листопада у Верховній Раді був зареєстрований законопроект "Про внесення змін до ст. 286 та 286-1 ККУ щодо посилення відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху". Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

За порушення із потерпілими – строк і позбавлення прав

Ініціаторами даного проекту Закону № 6240-1 стали представники фракції "Слуги Народу" та депутатської групи "За майбутнє".

Як зазначають автори законопроекту, на тлі загальноєвропейських критеріїв Україна знаходиться серед лідерів за показником смертності на дорогах. Через ДТП наша країна нині втрачає у 8 разів більше людей, ніж західноєвропейські.

"Серед основних причин високого рівня аварійності правоохоронці як основні виділяють низьку дисципліну і правову культуру учасників дорожнього руху. А також нехтування елементарними вимогами безпеки: встановленими обмеженнями швидкості руху, керування транспортним засобом у стані сп’яніння, що у більшості випадків призводить до трагічних наслідків", - йдеться у Пояснювальній записці.

Популярні новини зараз

"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток

Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"

Показати ще

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Законопроект передбачає доповнення ст. 286 ККУ новою частиною – № 4. Згідно з її положеннями, порушення ПДД, пов’язані із перевищенням встановлених обмежень швидкості руху в населених пунктах, що спричинило потерпілому тілесне ушкодження середньої тяжкості караються:

- обмеженням або позбавленням волі на строк до 5 років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років.

У разі, якщо вони спричинили смерть потерпілого або нанесли тяжке тілесне ушкодження покарання значно жорсткіші – позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 5 до 7 років.

Вживав наркотики чи алкоголь – "за грати" на 7-15 років

А для любителів поганяти "під кайфом" передбачені більш жорсткі покарання. Відповідні доповнення внесені до ст. 286-1 ККУ.

Перевищення швидкості в населених пунктах особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому тілесне ушкодження середньої тяжкості караються:

- позбавленням волі на строк до 7 років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 7 років.

Поліція - фото Патрульна поліція України

Якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, порушнику світить позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 8 до 10 років.

Та, перш ніж потрапити до сесійної зали, законопроект мають розглянути в 6 профільних Комітетах.

У разі ж затвердження Парламентом, ці зміни у ККУ одразу ж вступлять дію – як зазначено в положеннях № 6240-1, даний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Рада підтримала нові штрафи за "липовий" сертифікат: покупцям підробки – 34 тисячі, продавцям – 170 тисяч.