Про це вона розповіла у програмі «Суть подій» на каналі Знай.ua.
«Порівняно з груднем 2020 року олія подорожчала на 51,4%. А що вже говорити про борщовий набір, чотири тарілки нашої улюбленої страви тепер коштують 65 гривень. І найдорожчими овочами стали цибуля та буряк», - розповіла Любов Завальнюк.
Вона повідомила, що, як свідчать дані Держстату, порівняно з груднем 2020 року олія подорожчала до 63,7 гривні за літр, а цукор злетів на 37,3% до 28,7 гривні за кілограм.
Любов Завальнюк додала, що інфляція в Україні в річному вимірі становить 10,2%, а найбільше подорожчали цукор, олія та яйця. За її словами, подорожчання продовольчих товарів в Україні пояснюється трьома факторами: «злетом» цін на світових ринках, зростанням зарплат та інфляцією, що імпортується.
«За словами економічного експерта, члена «Економічного дискусійного клубу» Олега Пендзина, основним важелем інфляційних процесів в Україні є подорожчання продуктів харчування, яке у річному вимірі склало, як я вже говорила 10,2%. Зростання цін на продовольство в Україні пов'язане зі зростанням цін на світових ринках: українським експортерам немає сенсу продавати свої товари дешево в Україні, якщо можна продати за високими цінами за кордон», - пояснила Любов Завальнюк.