Верховна Рада спростила отримання громадянства для тих, хто захищав суверенітет України. До останнього часу ветерани-іноземці не мали жодного юридичного статусу в Україні. Подробиці дізнавалися журналісти програми «Спецкор» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Днями в стінах Верховної Ради проголосували за законопроект, який має спростити порядок отримання громадянства для тих, хто брав участь у захисті територіальної цілісності нашої держави, для осіб, які проходили або проходять службу за контрактом у Збройних силах України, а також для громадян РФ, які зазнали переслідувань через політичні переконання. У 2015 році відповідний закон дозволив служити іноземцям у лавах Збройних сил, проте право отримати паспорт українця їм не надавалось.

Фото: "Спецкор"

Законопроект передбачає можливість подання декларацій про відмову від іноземного громадянства разом із заявою про прийняття до громадянства України. Передусім закон стосується тих, хто долучився до боротьби за цілісність України, має визначні заслуги перед державою, проходив військову службу за контрактом в ЗСУ або ж брав участь в АТО, становлячи, відповідно, державний інтерес.

Популярні новини зараз

Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки"

В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою

Показати ще

Фото: "Спецкор"

Крім того, в категорію тих, хто може отримати українські паспорти, підпадають особи, які зазнали переслідувань через політичні переконання. Таких людей налічується найбільше, і це викликає занепокоєння, адже серед біженців можуть бути підставні громадяни.

Андріана Арехта, очільниця жіночого ветеранського руху та одна із лобістів цього закону, зазначає: це питання має чітко регулюватися та перевірятися СБУ разом з Державною міграційною службою.

Фото: "Спецкор"

Журналісти програми «Спецкор» звернулися із запитом до Міграційної служби щодо кількості тих, хто хоче стати громадянином України та як працюватиме новий закон, але жодної відповіді не отримали. Відомо лише, що добровольців-іноземців, які воювали на сході налічується близько 2 тисяч.

Нагадаємо, як не платити штраф за невакцинованих співробітників? Юрист Ростислав Кравець розклав все по букві закону

Як повідомляв Знай.uа, Польща працевлаштувала понад пів мільйона українців: куди масово виїжджали заробітчани останніми роками.

Також портал Знай.uа писав, що аферисти "накинулися" на 1000 грн за вакцинацію і стягують з українців все до копійки: як не втратити свої гроші