Як не попасти на гачок?

До Нового року залишається всього тиждень – а це означає, що саме зараз тисячі українських родин активно починають формувати меню святкового столу. І тут варто бути уважними. Як зазначають експерти, зараз на прилавках не лише можна легко клюнути на "підпільну" ковбасу і масло-підробку, а й стати жертвою святкових "акцій", заплативши за продукти потрійну ціну. Не меншу увагу слід призначати і вибору головного смачного атрибуту новорічного столу – червоній ікрі. Про існуючі сьогодні підробки та "схеми" обману українців дізнавалися Знай.ua.

Магазин. Фото: Новини Запоріжжя
Магазин. Фото: Новини Запоріжжя

Замість новорічної акції – "підстава"

Одним з "гачків", на які зазвичай клює покупець, є яскраві цінники зі знижками. Та українці вже встигли попастися на святкову оману.

Однією з жертв подібних акцій стала мешканка Одеси, яка придбала яйця на 300 грн дорожче за реальну ціну. І на цей випадок експерти дали дієву пораду.

По-перше, завжди варто перевіряти чек, не відходячи від каси. А ще краще – заздалегідь сфотографувати акційний цінник.

Популярні новини зараз

Є умова, вводять ліміт на 30 днів: що буде з тарифом на світло з 1 грудня

Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця

Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти

Пропрацював 40 років, а пенсія мізерна: у ПФУ звернулися до українців, сподобається не всім

Показати ще

"Якщо під час пробивання товару на касі, ви помітили значно вищу ціну, ви маєте викликати адміністратора і показати акційний цінник. У відповідь вам можуть сказати "Вибачте, але акція вже скінчилася" – тоді ви кажете: "Акція пройшла, а громадський Кодекс працює далі – це стаття 633". Ви можете спокійно викликати поліцію і зафіксувати по Адмінкодексу обрахунок на касі, за що їм загрожує ще й штраф", - зазначає виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

Максим Несміянов

Як підкреслює експерт, аби добитися бажаного результату і справедливого перерахунку коштів, краще придбати товар – так ви зафіксуєте обрахунок, що є офіційним правопорушенням. І доказом як раз стане фото цінника на прилавку, який в процесі працівники магазину можуть прибрати з полиці.

Пастки з підробками: "стихійка" та імітація

Не обійшлося і без нових хитрощів з головним делікатесом святкового столу.

"З новинок у світі підробленої їжі: в Україні з'явилася не лише підроблена ікра з маркуванням не лише з РФ, а й з Республіки Білорусь по 150 грн за банку. Це – імітована, білкова ікра, а не справжня. Її справжня ціна дорівнює від 17 до 40 грн у супермаркеті", - відзначає Максим Несміянов.

Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)

Як пояснює експерт, до складу імітованої ікри входить рибний бульйон, смакові добавки, барвники, згущувачі – набір так званих "Е-шек".

Про аналогічні ікряні акції "3 за ціною 2" пишуть і користувачі соцмереж – українці все частіше помічають її і в інтернеті.

Коментар - скріншот

"В інтернеті та на вулиці найбільше обману. Проблеми є і в супермаркетах: можуть використовуватися незрозумілі консерванти, якість ікри може бути сумнівним – як, наприклад, неспівпадіння фізико-хімічного складу", - наголошує виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)

Уважно слід обирати і дорогі ковбаси – при покупці обов'язково перевіряйте не лише термін придатності і дату виготовлення, а й герметичність упаковки.

"Днями в одному зі столичних супермаркетів ми перевіряли ковбаси, вартістю у 1000 грн за кілограм – вона виявилася простроченою на тиждень. А в іншому варіанті відбулася розгерметизація, внаслідок чого всередину потрапило повітря і ковбаса вкрилася пліснявою. Раджу не брати ковбасу на вагу, а в окремій упаковці", - пояснює Знай.ua Максим Несміянов.

Ще однин важливий момент, на який треба звернути увагу при покупці ковбаси вищого ґатунку – серед інгредієнтів не має бути "підсилювачів смаку".

Обираємо ікру – як перевірити?

Однією з невід'ємних складових справжньої імпортованої ікри є наявність імпортера та перекладу на упаковке.

"Ікринки мають бути рівними, цілими, чистими. Допускається невелика кількість лопанців – тих "зерен", що лопнули. Крім привабливого зовнішнього вигляду важливо, щоб смак і запах були характерними, приємними. Відсутність же рибного запаху говорить про її ненатуральне походження", - наголошують фахівці Центру експертиз "Тест".

Магазин, фото знай.иа

Можна власноруч взяти "на пробу" баночку ікри та перевірити її в домашніх умовах.

Для цього знадобиться чашку звичайної гарячої води. В окріп опустіть ложку з 5-7 ікринками, роздавивши 1-2 з них. Якщо ікринки побіліли – це ознака натурального продукту. Якщо з ікрою нічого не відбувається або вона розчинилася, знебарвилася або вода забарвилася в її колір, то перед вами штучна ікра поганої якості з великим вмістом барвників.

Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)

Варто додати, що днями Центр експертиз "Тест" провів контрольне тестування 12 марок червоної ікри, що продаються на українських прилавках – з його результатами ви можете детально ознайомитися у цьому розділі.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, де в Україні дешево і екзотично зустріти Новий Рік: гуцульські Карпати, озеро Синевир і замки – вкладаємося у 2000 грн.