У духовному житті хвороби грають одну з головних ролей, при правильному ставленні вони допомагають проявити віру, змінитися, стати угодними Богу.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на news.church.ua, про це розповів Заслужений лікар України, протоієрей Ростислав Валіхновський у новому випуску проекту «духовний імунітет».

За словами отця Ростислава, в житті нічого не відбувається без волі Божої, Господь посилає хворобу з любові до людей. Завдяки хворобам люди стають краще.

"Добре відомо вчення про трихотомії людини" дух, душа і тіло». Звичайно, якщо виконуємо всі заповіді Христові і дякуємо Богові за все, ми здорові душею, а значить - здорові і тілом. Однак людські хвороби не є випадковими. Як сказано в Євангелії від Луки « " волосся з голови Вашої не пропаде» (Лк. 21, 18)",- зазначив священик.

Він додав, що дослідження пацієнтів, які перенесли онкологічні та інші важкі захворювання, показали, що перемігши хворобу, вони починають цінувати кожну мить.

Популярні новини зараз

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

Священик навів слова афонських старців, які кажуть, що рецепт ліків від онкологічних захворювань поки не відкривається людям, тому що душі людей, які борються з цією хворобою, потрапляють в рай.

"Необхідно з'ясувати причину хвороби, а для цього треба проаналізувати своє минуле і правильно поставити діагноз. Встановивши діагноз, треба прописати собі "ліки"",- додав він.

Протоієрей Ростислав Валіхновський зазначив, що лікування потрібно почати з подяки Богу.

"Будемо повторювати чудові слова святителя Іоанна Златоуста:" Слава Тобі, Боже!", і наші помисли, навіяні відчаєм, будуть зметені. Поступово з'являться сили і натхнення боротися навіть з найстрашнішим діагнозом. Пам'ятаємо, що треба йти вузьким шляхом до Царства Божого. Вузький шлях у кожного свій, але порада одна: «Завжди радійте. Невпинно моліться. За все дякуйте: бо така про вас воля Божа у Христі Ісусі "» 1 Фес. 5: 16-18)",- продовжив священик.

"І якщо раптом стане занадто важко і не вистачить сил боротися, завжди знайдеться спаситель, який допоможе. Таким рятівником може стати лікар, священик, друг. За цю допомогу також слід подякувати Богові і помолитися за наших лікарів",- додав він.

"Тому навіть коли сили вже залишають, треба остерігатися нарікань і не впадати у відчай. Адже відчай є одним з гріхів, тому що є втратою віри в Бога і в його промисел і милосердя до нас. Господь завжди нам допоможе! Він є кращим діагностом і лікарем. Господь не дає спокус більше, ніж ми здатні винести. Кожному він дає той хрест, який можемо понести. Усвідомлення цього допоможе впоратися з хворобою і переосмислити своє життя",- зазначив отець Ростислав.

За його словами, зцілення відбувається завдяки спільним зусиллям Бога і людини.

"Після зцілення людина не повинна повертатися на колишній шлях, а повинна намагатися жити за заповідями Божими. Необхідно молитися і жити за заповідями, які є для нас покажчиками. Треба славити Бога, дякувати і ні в якому разі не ображати його своїми вчинками, справами і словами",- додав священик.

"Преподобний Паїсій Святогорець, святитель Нектарій Егінський, Сербський старець Тадей (Вітовницький) також страждали від невиліковних хвороб. Лікарі ставили їм невтішні діагнози. Але святі старці, старанно служили вірою і правдою Богу, настільки були потрібні людям, що Господь продовжив їм життя. І вони допомогли врятуватися не одному поколінню і сьогодні продовжують бути прикладом і втішати духовними настановами. Вони радили, що хвора людина повинна особливо берегти мирний стан і вчитися мовчанню»– - зазначив отець Ростислав.

Священик розповів, що крім старанної молитви, треба також щодня читати Святе Євангеліє, псалми і праці святих отців, причому, хворій людині особливо корисно зберігати Молитовний стан протягом усього дня, а якщо під силу, то виділити час і для нічної молитви.

"Кожна хвороба - це час великої милості Божої і добра можливість навчити себе щирій молитві і розумом, і серцем. Господь ближче до нас, ніж ми думаємо. Він завжди поруч!»,- підсумував протоієрей Ростислав Валіхновський.