Чого вимагають українці?

Поки українці активно обговорюють новорічне привітання Володимира Зеленського, стрімко набирають голоси свіжі "святкові" петиції. 31 грудня видався по-новорічному врожайним на написання побажань – у святковий день 31 грудня на сайті Офіційного інтернет-представництва президента України з'явилося одразу кілька десятків звернень. Українці висунули низку вимог та пропозицій – яких саме, дізнавалися Знай.ua.

Володимир Зеленський - фото Знай.ua

Розширення позицій "тисячі Зе": продукти, ЗСУ і проїзд

Однією з топових тем виявилося удосконалення так званої "тисячі Зе", яку сьогодні отримують громадяни, вакциновані від коронавірусу. Цьому питанню було присвячено одразу кілька електронних звернень.

Ініціатор петиції № 22/131036 вимагає дозволити жителям сільської місцевості де немає сучасної інфраструктури та залізничної колії, витрачати отриману тисячу на проїзд в автобусі та продукти харчування в місцевих магазинах.

Магазин, фото знай.иа

Популярні новини зараз

Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше

Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб

Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Показати ще

Додати до загального списку продукти харчування просять і жителі міст.

"Надайте можливість купувати продукти харчування за ту 1000 грн в програмі Е-підтримка – людям продукти потрібніші. Особливо зимою, коли йдуть свята. Влада всього лише виявляє волю народу. Я думаю кожен хотів би купити продукти, а не тільки книжки чи квитки", - звертається до президента автор петиції № 22/130976 Андрій Гундертайло.

Українці пропонують додати до списку і ще один варіант – допомогу нашим захисникам. Ініціатор пропонує відправляти гроші заводам для виготовлення військової техніки, у зв'язку з загостренням ситуації на Сході країни.

Російська військова техніка, скріншот: YouTube

"Внесіть в перелік можливих отримувачів коштів від вакцинації Збройні Сили України. І ми разом допоможемо нашим захисникам боротися з агресором. Прошу, якщо все вдасться, кожну гривню в найкоротші строки відправити заводам для виготовлення техніки – для боротьби за спокійне і мирне життя наших дітей", - пише автор петиції № 22/131034 Олександр Михалевич.

"Ні" обліку жінок та відміна призову

Найрезонанснішою подією грудня стала новина про набуття чинності Наказу № 313 Міноборони щодо обов'язкової постановки на військовий облік мільйонів жінок, віком від 18 до 60 років. Хвиля обурень не вщухає й досі – тисячі українців вимагають перегляду цих законодавчих оновлень.

31 грудня на сайті президента з'явилося аналогічне звернення – автор петиції № 22/131008 вимагає відмінити примусової постанови жінок на військовий облік.

Міноборони, військові - фото Міністерство оборони України

Одночасно було зареєстровано ще кілька тематичних електронних звернень до президента. Громадяни вимагають відмінити строкову службу і залишити лише контрактну.

"Невелика кількість українців не бажає проходити військову службу, оскільки це – невиправдано витрачений час. Хоча б передивіться термін проходження служби, адже 1,5 року та 1 рік з вищою освітою – це дуже багато", - відзначає ініціатор № 22/131022 Ілля Дердюк.

А дехто вимагає взагалі скасувати призов до армії, стверджуючи, що він має ґрунтуватися виключно на добровільних засадах.

Новий вихідний, візи і цінові "розбірки"

У той час, як експерти виявляють тонни "підпільної" ковбаси і підробленого масла в супермаркетах та дрібних магазинах, ціни на продукти ростуть непомірними темпами.

Українці вимагають від Володимира Зеленського знизити ціну на гречку, вартість якої сьогодні сягає 50-60 грн/кг. А також зобов'язати Антимонопольний комітет провести розслідування та встановити осіб, причетних до змови щодо встановлення завищених, необґрунтованих цін на гречку на внутрішньому ринку.

Скрін, відео YouTube магазин

У новорічних петиціях підіймаються і інші питання. Зокрема, і запровадження нових правил в'їзду до України.

Автор № 22/131020 пропонує ввести візи для громадян Росії, які хочуть потрапити до нашої країни.

#6992км982мДержавногоКордону - фото з Фейсбук

Також люди пропонують зробити 31 грудня офіційним святковим днем в Україні – при цьому, гарантовано зберегти вихідний 1 січня.

"Багато хто працює з ранку (починаючи з 07:00-10:00) та фактично перед святковою вечеряю не може добре спати через те, що треба зранку йти на роботу. Попри те, що впродовж дня громадяни мають готуватися до свята, вони зобов'язані з ранку до темряви бути на робочих місцях. Це унеможливлює святкування Нового Року", - зазначає ініціатор петиції № 22/130984 Владислав Рядинський.

Альтернативні новорічні ялинки, скріншот: YouTube

Варто додати, що подібні пропозиції надходять і до Уряду – в одній з петицій українці вимагають від Кабміну офіційно затвердити 7 днів додаткових вихідних в робочому графіку.

Аби потрапити безпосередньо на розгляд президента, вищезазначені петиції мають набрати не менше 25 тисяч голосів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.