Знай.ua склав добірку найгучніших законів

Діяльність Верховної Ради у 2021 році запам'яталась низкою резонансних подій. І це не лише скандальний напад Миколи Тищенка на колегу, відсторонення Дмитра Разумкова з крісла спікера і "показ мод" від Юлії Тимошенко. Найбільшого резонансу в суспільстві набули і нові закони, затверджені Парламентом і Кабміном. Знай.ua склав топ-5 ініціатив, що здійняли найбільші хвилі обурення серед тисяч українців.

Верховна Рада - фото ВРУ

Подарунок органів через "Дію": "Що за маячня?"

Загалом, у 2021 році Верховна Рада ухвалила 275 законів. 172 з них ініціювали самі народні депутати, 54 – Кабмін, 49 – президент.

Володимир Зеленський - фото Знай.ua

І деякі з них українці сприйняли далеко не як заявлене представниками влади "покращення", а навпаки – розлютили тисячі громадян.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Одним з таких став законопроект № 5831, затверджений Верховною Радою 16 грудня. Він передбачає кардинальні зміни у сфері трансплантації. Хвилю критики спровокувало одне з нововведень, яке він привнесе – це поява окремого розділу у додатку "Дія", де користувачі зможуть за бажанням надати згоду на донорство органів після смерті.

Додаток "Дія"

Аби офіційно затвердити вирішальне "Так" охочим пожертвувати власні внутрішні органи для пересадки пацієнтам, що цього потребують, знадобиться всього кілька хвилин. Причому, жодних нотаріальних підписів чи надання додаткового пакету документів закон не вимагає.

Законопроект - скріншот

Над розробкою відповідного "кабінету" фахівці Міністерства цифрової трансформації почали працювати ще кілька місяців тому.

"Це складна робота, оскільки інформацію про таку заяву ніхто не повинен бачити, поки людина жива. Навіть лікарі. Водночас інформація повинна стати доступною, якщо цій людині констатована смерть мозку, і транспланто-координатор формує картку потенційного донора в ЄДІСТ", – підкреслив в одному з інтерв'ю міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Віктор Ляшко, фото: 24 канал

Це "цифрове" оновлення спровокувало масове несприйняття серед населення – соцмережі миттєво захлиснула хвиля негативних відгуків.

Коментар - скріншот

"Що за маячня, куди ми котимося? Їм що робити нічого в Раді – нехай піднімають економіку і медицину, а потім несуть цю дурню", - обурюється Любов Гриненко.

Коментар - скріншот

Мільйонам українок – облік у військоматі: штраф до 8500 грн

Та найвибуховішим "інфо-шоком" цієї зими стала новина про набуття чинності Наказу № 313 Міноборони щодо обов'язкової постановки на військовий облік військовозобов'язаних жінок, віком від 18 до 60 років, та розширення спеціальностей, що підпадатимуть під цю категорію.

Ця новина миттєво викликала мега-вибух серед українців, який не вщухає і досі – люди обурені не лише всеохоплюючим списком професій та наявністю у ньому "абсурдних" вмінь на кшталт музикантів, а і передбаченими за непокірність штрафів у розмірі від 510 до 8500 грн.

Курсанти - фото Міністерство оборони України

Як повідомляють у Міністерстві оборони, більшість жінок, призваних під час мобілізації, будуть проходити військову службу на медичних посадах, а також у підрозділах зв’язку та логістики.

А перелік жінок, що будуть зобов'язані впродовж 2022 року стати на облік у військоматі, охоплює десятки фахових напрямків. Це – лікарі, юристи, журналісти, соцпрацівники, працівники ресторанів і готелів, бухгалтери, авіадиспетчери та ін.

Військові - фото Міністерство оборони України

Масове непорозуміння в суспільстві викликають зазначені у списку знавці музичного мистецтва, секретарі, фотографи та низка інших "не військових" професій.

Скріншот

Окремі нарікання викликала і відсутність в переліку жінок-парламентарів.

Коментар - скріншот

"Спочатку нехай закличуть усіх мажорів і всіх синочків чинуш депутатів і потім беруться за жінок", - обурюється Володимир Белявський.

Коментар - скріншот

Верховна Рада - фото ВРУ

Заборони для курців: що зміниться?

Неоднозначне ставлення у людей і до "антицигаркового" закону, прийнятого Парламентом 16 грудня. Зміни стосуються продажу міцних, ароматизованих сигарет та електронних пристроїв для куріння.

Електронні сигарети та айкоси прирівняли до звичайних – з середини 2022 року їх не можна буде курити в громадських місцях та приміщеннях.

Куріння заборонено - фото migrant.biz.ua

А любителі фруктових ароматів мають вже запасатися на майбутнє – даним законом забороняються всі ароматизатори в електронних сигаретах і рідинах.

"Досі у нас були взагалі не врегульовані пристрої для паління: електронні сигарети, айкоси тощо. У тому числі через це, за рік внаслідок куріння померло близько 85 тисяч українців. Нарешті, ми це змінимо. Також вдалося збити три дуже шкідливі поправки і повернути норми щодо заборони тютюнових виробів зі смаками і ароматами", - відначає секретар Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська.

Верховна Рада - фото ВРУ

Українці ж сприйняли ці нововведення хвилею критики.

Коментар - скріншот

"Коли вже закінчиться ера цих недоумків – думайте, як будувати заводи фабрики, щоб людина могла заробити. А вони взялися за сигарети", - обурюється автор одного з коментарів Vova Gotsalyuk.

Коментар - скріншот

"Санкційні" штрафи – від 850 до 10 тис грн

Серед "недолугих", на думку тисяч громадян, став "антиміграційний" законопроект № 4411, затверджений в першому читанні 14 грудня 297 голосами "За". Він передбачає низку змін в Адмінкодексі – причому, штрафи від 850 до 10 тис грн світять не лише нелегальним мігрантам, а й українцям.

Поліція - фото Патрульна поліція України

Від 3400 до 5100 грн сплатять приватні підприємці та установи за працевлаштування іноземців без громадянства, прийняття їх на навчання або неповідомлення центральному органу виконавчої влади.

Ще більші штрафи передбачені за надання "нелегалам" житла або транспортних засобів – від 5100 до 6800 грн.

Законопроект - скріншот

Громадяни ж вважають ці зміни недоцільними, наголошуючи важливості низки інших важливих для населення питань, які й досі залишаються невирішеними.

Коментар - скріншот

"Хай людям відкриють заводи, гарний заробіток тоді і молодь буде працювати, не виїжджати за кордон і Україна буде розцвітати. А ці на одному зупинились: куди не підеш – штраф. Але вони не питають, чи мають люди роботу, звідки заплатити?", - пише одна з обурених користувачів Катя Мецкан.

Коментар - скріншот

"Діра" в бюджеті у 5 млрд: вчителі – без зарплати

Гарячою подією останнього пленарного засідання Парламенту став конфлікт, що виник між нардепами і прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. Діалог видався досить жорстким.

До топу сфер із найбільшими показниками фінансування з Держбюджету-2022, за словами прем'єра, увійшла сфера освіти. Та, як виявилося, у розріз з обіцянками Кабміну, у затвердженому Держбюджеті-2022 днями були виявлена космічна "діра" у кілька мільярдів.

Денис Шмигаль -фото Кабмін

Як повідомляють у профільному Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, наразі критично бракує коштів на Нову українську школу (НУШ) – за цією програмою сьогодні навчаються тисячі школярів.

Ще гострішою є проблема із виплатами зарплат вчителям українських шкіл – причому сума нестачі є мега-масштабною і сягає 5 млрд грн.

"Перше – це субвенція на НУШ, яка потребує оновлення класів, парт, матеріалів і точно кращого наповнення. Також була перерахована формула по зарплаті вчителям – виникло багато питань. Зараз визнали, що бракує 5 млрд на те, щоб доповнити зарплати і врегулювати формулу до регіонів. МОН і Міністерство фінансів мають негайно знайти на це кошти", - повідомляє секретар Комітету Наталія Піпа.

Вчителька, скріншот: YouTube

А доповнила "ганебну картину" нещодавня витівка топового чиновника з МОН Ігоря Гарбарука, що з'явився на публіці із 27-річною напівоголеною помічницею – це спровокувало просто шалений резонанс в суспільстві.

Ігор Гарбарук - фото з Фейсбук

Навіть незважаючи його офіційне звільнення, обурення не вщухають. Українці вимагають притягнути Ігоря Гарбарука до адмінвідповідальності, а слідом за ним невідкладно звільнити міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Сергій Шкарлет - фото з Фейсбук

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.