Українцям розповіли про тріумф "Щедрика" в Європі. Як композиція підкорила спочатку континент, а потім ще й весь світ.

3 листопада 1919 співаки Української Республіканської Капели з Олександром Кошицем вирушили до Франції, щоб повторити успіх, який був проведений в Швейцарії. Українська Республіка бажала відновити свою незалежність, і тому артисти показую у всю, на що вони здатні.

Щедрик, фото: вільне джерело

"На кордоні французької переглядають тільки деякі валізи, а втім запитують кожного з нас, чи не веземо тютюну, чеколяди і цукру. Чеколяди і цукру " Французькі прикордонники не знайшли. Солодощі не залежувалися у вузлах хористів. Цю цінну сировину вони вживали перед концертами «" для голосу " - писала у своєму щоденнику учасниця капели.

Хор виробляв справжній фурор на європейців, і найчастіше на біс просили» Щедрик " Леонтовича. Композитор працював над мотивами і текстом практично двадцять років. Вперше його можна було почути в 1901 році в сирому варіанті, а потім вже і 1919 в остаточному.

Популярні новини зараз

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

"А ну, панове модерністи, яким для виявлення своєї нікчемної думки потрібно 20 рядків партитури, спробуйте це зробити на чотирьох рядках, як це роблять українські композитори!", - так коротко пояснив феномен "Щедрика" чеський музикознавець Зденек Неедли.

Сподобалася дана композиція і Айседоре Дункан, у якій свого часу були стосунки з Сергієм Єсеніни.

Щедрик, фото: вільне джерело

20 січня в Книзі Відгуків капели своє " Bravo!!!"вписали танцівницю Айседора Дункан і генерал Моріс Пелле. Через два дні в окупованому більшовиками Подільському селі Марківка агент Всеросійської надзвичайної комісії вбив з гвинтівки композитора Миколу Леонтовича. Так більшовицький терор передав свої вітання французькій демократії.

Нагадаємо, що прикордонниці зворушили виконанням "Щедрика" на Різдво

Раніше повідомлялося, що 12 важливих страв на Різдвяний святвечір-що обов'язково має бути на столі біля куті та узвару

Також, 5 смачних закусок: накриваємо святковий стіл без зайвих витрат