Зараз триває 12 днів "святок"

Завтра ввечері тисячі українців за традицією відзначатимуть Старий Новий рік. А розпочалася вона з часів переходу на "новий стиль" за григоріанським календарем. Пов'язано це з тим, що за юліанським же календарем у XX та XXI століттях Новий рік припадав саме на північ між 13 і 14 січня. Як правильно провести ці дні, про святкові атрибути та як долучитися до богослужінь в онлайн-форматі, дізнавалися Знай.ua.

Церква, фото: Пцу Facebook

12 святих днів – як провести: "Радісно, в мирі і любові"

Як виявляється, відзначанням одного з найвизначніших Православних свят 7 січня Різдва Христового розпочинається ціла "святкова декада".

12 днів від Різдва і до Хрещенського святвечора називають святими або святками. Церковна традиція "святити" ці дні виникла в давні часи християнства. Про це свідчать згадки у святого Єфрема Сиріна, святителів Амвросія Медіоланського і Григорія Ниського (IV ст.), преподобного Сави Освяченого (VI ст.) та ін.

"Фактично, святкування тривають від Різдва Христового і до Хрещенського святвечора. 9 січня ми згадували пам’ять святого Йосифа Обручника, царя Давида, святого апостола Якова, 13-го – Віддання свята Різдва Христового. А 14 січня ми згадуватимемо подію, що нерозривно пов’язана з Різдвом – на восьмий день після народження, за приписом закону Мойсеєвого, над Спасителем було звершене обрізання та наречення Його іменем Ісус", - пояснюють у прес-службі Православної Церкви України.

Популярні новини зараз

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Показати ще

Церква, Митрополит Епіфаній - фото ПЦУ

Одним із пояснень виникнення святок є те, що в давні часи Різдво Христове і Його Хрещення святкували разом під спільною назвою Богоявлення. А починаючи з IV століття, коли ці свята поступово виокремлювалися, святкування поширилося на всі дні – між Різдвом і Хрещенням.

"Ці святкові дні християни проводили з особливим благоговінням, творячи милостиню і допомагаючи потребуючим, аби добрими ділами прославляти Господа. Тому зимові святки належить провести радісно, весело, в мирі, любові та з користю – перш за все, духовною. В ці святкові дні потрібно виявляти любов до своїх ближніх і до Бога", - зазначають в прес-службі ПЦУ.

Митрополіт Епіфаній - фото ПЦУ

Колядки і шопка – неодмінні атрибути

Неодмінним атрибутом святок є усім добре відомий "сценічний куточок" з фігурами Святих і янголів.

Правильна назва цієї хатинки, що зображує вифлеємську печеру в ніч, коли народився Спаситель – шопка. Походить воно від німецького слова schopf – в перекладі воно означає "сарай, навіс", а до нас прийшло вже з польської – szopka.

Шопка - фото prom.ua

"Обов’язкові елементи різдвяної шопки – це постаті Божої Матері, новонародженого Ісуса Христа і святого Йосифа Обручника. Тут також можуть бути волхви, ангели, пастухи, свійські тварини. Зазвичай, її стіни виготовляються з дерева, дах – з соломи, начиння – з сіна, а зображення і прикраси – з паперу або воску", - пояснюють в прес-службі Православної Церкви України.

Нерідко в народі можна почути і іншу назву цього різдвяного атрибуту – "вертеп". Та, як підкреслюють в ПЦУ, це слово має значно ширше значення і використання – ним також позначають театралізоване дійство на різдвяну тематику.

Вертеп / фото: Релігійно-інформаційна служба України

Ще одним атрибутом благословенного вечора є колядки – в ці святкові дні їх співають не лише в оселях, а й у храмах.

Одну з таких колядок нещодавно виконав хор духовенства Рівненської єпархії "Анафора".

Онлайн-формат і розклад богослужінь

В ці дні у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі відбудеться кілька богослужін.

Скріншот

А долучитися до них може кожен охочий в онлайн-режимі – вони транслюються на ютуб-каналі Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

До речі, саме тут вперше і стартувала традиція транслювання служінь дистанційно.

"Долучитися до богослужіння у храмі можуть далеко не всі – це і тисячі вірян, що живуть у невеличких селах та населених пунктах, чи, наприклад, важко хворі люди. А такий формат дозволяє долучитися до служіння в режимі онлайн. Тому ми, безперечно, продовжуватимемо цю традицію, започатковану на початку пандемії", - зазначає старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священник ПЦУ Михайло Омельян.

Михайло Омельян - фото ПЦУ

Зробити це також на офіційному ютуб-каналі Православної церкви України та на Фейсбук-сторінці ПЦУ.

До речі, такий онлайн-формат прийшовся українці оцінили – до кожного богослужіння долучається не менше 9-10 тисяч вірян.

Церква, Митрополит Епіфаній - фото ПЦУ

Варто додати, що попереду не менш важливе свято – 15 січня Православна Церква відзначає Передсвято Богоявлення. Триватиме воно 4 дні до Хрещення Господнього, 19 січня.

Тож, про те, як правильно провести ці дні, читайте на порталі Знай.ua.