Понад два роки Анатолій працював трактористом в комунальному підприємстві, але одного разу керівник запропонував звільнитися "по-хорошому", бо на місце тракториста претендував його знайомий.
Про це розповіли на фейсбук-сторінці "Координаційного центру з надання правової допомоги".

Така пропозиція начальника дуже обурила Анатолія, адже за час роботи нарікань на нього не було. Саме тому чоловік вирішив заперечити начальнику, на що отримав відповідь: "Дарма ти так, значить, будемо псувати твою трудову книжку звільненням з інших підстав". Вже за два тижні після цієї розмови чоловік дізнався, що його звільнено за прогули.

Земля. Фото: Голос Країни.
Земля. Фото: Голос Країни.

Після цього Анатолій звернувся до юристів Іванівського бюро правової допомоги, що на Одещині. Юристи одразу виявили низку порушень та подали до суду, аби визнати звільнення Анатолія незаконним.
Зауважимо, що кодексом законів про працю визначено, що роботодавець має право вимагати від порушника трудової дисципліни письмових пояснень.

"Але письмових вимог від роботодавця пояснити нібито відсутність пана Анатолія на роботі не було. Можливості пояснити причини порушення трудової дисципліни роботодавець своєму працівнику навіть не надав", – говорить начальник бюро правової допомоги Вадим Почтар.

суддівський молоток, скріншот

До того ж факти прогулу мають підтверджуватися іншими доказами, наприклад – поясненнями самого працівника, показами свідків тощо. Крім того, пан Анатолій не був ознайомлений з наказом про звільнення, йому лише в телефонній розмові повідомили, щоб він забрав свою трудову книжку.
Через цю низку порушень суд підтримав позовні вимоги, визнав звільнення пана Анатолія незаконним та скасував наказ про його звільнення.

Також Знай писав, гречка по 31 і хліб по 10: у скільки обходиться продуктовий кошик в Казахстані, порівняння з Україною. Українцям показали реальні ціни в Казахстані, і порівняли з нашими. Де вигідніше закуповуватися

Раніше Знай повідомляв, в Україні хочуть ввести талони на їжу: радник Зеленського Олег Устенко розповів, як працюватимуть "продуктові чеки". Їжа за картками, як у перебудову - українців налякала нова ініціатива уряду

Популярні новини зараз

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще