Важко навіть і посперечатися, що пандемія коронавірусу багато змінила в житті кожної людини. Зміни сильно "пройшлися" по сфері туризму. Обмеження то стають сильнішими, то просто скасовуються, а ось дотримання всіх правил стало рутиною для багатьох, і не тільки для людей, а й домашніх тварин.

Тим не менш, незважаючи на перешкоди, ми все ж продовжуємо подорожувати. Адже ніщо не замінить радості нових відкриттів, можливості переключитися і перезавантажитися, і отримати безліч вражень, яких нам час від часу не вистачає для повноти життя.

Черга в Борисполі, фото: Unian

Один з популярних авіаперевізників поділився з українцями добіркою порад для безпечної, спокійної та комфортної подорожі:

Плануєте подорож, але хвилюєтеся, що поїздка може не відбутися через раптове призупинення в'їзду для мандрівників з України. Чи можна захистити себе від втрати коштів?

Популярні новини зараз

Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку

Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Показати ще

Щоб захистити себе від втрати коштів на випадок, якщо межі по бажаному напрямку закриються і ваш рейс буде скасований, при бронюванні квитків вибирайте тарифи, що передбачають повернення коштів або можливість безкоштовної зміни дат вильоту.

Літак зсередини, скріншот: Youtube

Ви спланували поїздку, купили квитки, кордони країни призначення залишаються відкритими, але авіакомпанія скасувала рейс. Що робити?

Як тільки авіакомпанія скасовує рейс, пасажир отримує по електронній пошті, яку він вказував при купівлі квитків, лист з інформацією про скасування його рейсу і варіантами, як можна повернути кошти. Умови авіакомпаній можуть відрізнятися, тому слід ознайомитися з ними заздалегідь і вибрати оптимальні для себе.

Аеропорт "Бориспіль", скріншот: Facebook

Ви вже готові до подорожі, і буквально за кілька днів до вильоту змінюються правила в'їзду за обраним напрямком. Ви не відповідаєте новим вимогам і вам відмовляють у перельоті. Що робити?

Правила в'їзду в країни змінюються часто, іноді кілька разів на місяць, а то й тиждень. Це точно не буде продовжуватися, країни вже шукають нові підходи, наприклад, ЄС оголосив, що з лютого для пересування по території ЄС і зарубіжних поїздок його громадянами братиметься до уваги статус мандрівника (наявність вакцинації, результатів тестування або довідки про одужання), а не ситуація на регіональному рівні.

Тим часом, щоб нововведення не були сюрпризом, слід незадовго до поїздки перевіряти актуальні умови перетину кордонів. Іноді це допоможе встигнути підготуватися, щоб не відкладати поїздку.

Актуальні вимоги щодо перетину кордонів слід перевіряти тільки на офіційних ресурсах, в тому числі, офіційних інтернет-ресурсах обраної країни або на веб-ресурсі "Поради мандрівникам від консульської служби України" МЗС України, а також вимоги щодо в'їзду в Україну на сайті Державної прикордонної служби України.

Плануєте подорож, але хвилюєтеся, що можете захворіти Covid-19, і тоді доведеться скасувати поїздку. Чи можна захистити себе від втрати коштів?

Зберегти кошти допоможе страховка від невиїзду, в яку також входять ризики діагностування Covid-19 і інші причини, які можуть перешкодити поїздці. Коштує така страховка кілька сотень гривень на одну людину.

ПЛР-тест, фото: onua.edu.ua

Ви вже готові до подорожі, але перед вильотом отримуєте позитивний ПЛР-тест. Як повернути гроші за квиток?

У разі діагностування хвороби напередодні вильоту авіакомпанії можуть надавати гнучкі умови повернення коштів.

Чи є ризик заразитися Covid-19 на борту? Чи діє в такому випадку страховка?

Згідно з результатами досліджень IATA, в порівнянні з ресторанами, міським транспортом, спортзалами, нічними клубами і т.п., ймовірність зараження Covid-19 на борту літака менше. Однак в разі зараження діятиме звичайна медична страховка.

Щоб мінімізувати ризик, пасажиру необхідно дотримуватися правил протиепідемічної безпеки на борту: уникати зайвих дотиків до поверхонь, дотримуватися гігієни рук, перебувати в масці протягом усього польоту і змінювати її на нову при необхідності (медичну маску — кожні 2-4 години або тільки вона стала вологою/забруднилася, респіратор класу FFP2/FFP3 — кожні 6-8 годин), намагатися уникати прямого контакту з іншими пасажирами і дотримуватися дистанції, по можливості.

Раніше повідомляли, чисті зуби, повний шлунок і цукерка: у МОЗ пояснили, як українцям підготуватися до ПЛР-тесту.

Як повідомляв Знай.uа, можна викинути? "Зелені" сертифікати почали масово скасовувати.

Знай.uа писав, вакцинувався 27 разів і хоче ще: українець їздить по містах і "випрошує" дози, рекорд - 5 на день.