Українка, яка зараз проживає з сином у Франції, розповіла, як там відбувається навчальний процес, як її дитину зустріли французи і які відмінності від українських навчальних закладів її вразили найбільше.

Відповідний пост Тетяна Обухова розмістила на фейсбук-сторінці Громадського об'єднання Батьки SOS.

"Взагалі перша допомога яку я отримала від Франції це була саме школа для дитини. Бо для них дитина в школі (і мама яка має вільні руки) то святе). І школа обов'язкова з 3 років. Було питання щодо класу, бо по віку син мав іти в їх аналог першого класу, але управління освіти дозволило, зважаючи на ситуацію, зарахувати в аналог старшої групи садка (як він і ходив в Україні)", - написала вона. Тетяна Обухова

Школа у Франції, кадр з відео

Як розповіла українка, їх дуже тепло і навіть досить цікаво зустріли у школі. Директор школи вийшла до них в костюмі пінгвіна, адже у цей день був карнавал. Водночас те, що дитина не знає французької нікого не здивувало і не злякало, вони мають спеціальний адаптаційний клас на кожній паралелі.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

"В класі 25-27 дітей на двох дорослих (вчителька + помічниця). Приміщення облаштоване як клас, але є мезанін для ігор. Решта так само як у нас - туалет і роздягальня на вході. Розпорядок дня теж приблизно схожий як у нас в садках. Зранку заняття, прогулянка, тоді обід. Якісь дні музика і фізкультура. Раз на два тижні - відвідування бібліотеки.", - пише вона. Тетяна Обухова

Їдальня розташована в іншому приміщенні через дорогу і є окремою структурою, яка окремо оплачується. Меню, як зазначає жінка, по повній французькій програмі - закуска, основна страва, сир, десерт. Крім того, з 3 років повний комплект сервування, включно з ножем. А після обіду є можливість подрімати в спортзалі на матах протягом 30-40 хвилин.

Школа у Франції, кадр з відео

"Школа працює з 8:20 до 16:30 крім середи і вихідних. ГПД зранку і ввечері та середу забезпечує "центр розваг" за окрему плату. Мені це все покриває мерія, як і їдальню, але ми користуємося тільки заняттями до обіду в середу. З незвичного - дуже багато виходів за межі школи. Щотижня заняття на стадіоні на іншому кінці містечка. Щомісяця якась автобусна екскурсія. Це все насправді дуже безпечно організовано.", - розповідає українка. Тетяна Обухова

Українка додає, що, як не дивно, але у навчальний заклад можна йти з "з соплями по коліно, кашлем і температурою до 38". Водночас не можна з "кон'юнктивітом, блюванням, поносом, і температурою під 39".

Ніяких довідок від лікаря теж не треба, потрібно лише попередити. Якщо хвороба супроводжується температурою - на другий день зробити домашній тест на Ковід (отримавши його безкоштовно), як і тоді, коли хтось з класу захворів на коронавірус.

Скріншот: Батьки SOS / Фейсбук

Скріншот: Батьки SOS / Фейсбук

Нагадаємо, водійське посвідчення в Україні отримати стало простіше: Кабмін спростив процедуру, що змінилося

Також ми писали, заплатили за харчування дитини наперед? Батькам пояснили, як повернути гроші під час війни

Нагадаємо, коли київські школярі повернуться за парти? У КМДА зробили заяву щодо дистанційного навчання та ДПА