У православному календарі цього дня вшановують пророка Іллю, який жив в Ізраїльському царстві в 9 столітті до нашої ери.

Інші назви свята: "Ілля-пророк", "Ілля сердитий", "Громобій". 2 серпня - день перелому літа та повороту на осінь. На Іллю зазвичай влаштовували великий обід на мирську складчину.

Це було велике свято для наших предків, яке трохи поєдналося ще й з Перуновим днем. Тому в цей день є багато справ, які потрібно зробити, але є багато заборон. Багато хто з них мало ставиться до християнства і в основному пішли з язичницьких вірувань.

Серпень, фото з відкритих джерел

Вважається, що Ілля може сьогодні сердитись і кидати блискавки, тому щоб захистити свій будинок від них, треба було обкурити будинок, худобу та поле ладаном. У тварин він може кидати блискавки, тому що погань може в них сховатися, а святий пророк намагається її знищити. Наші пращури навіть виставляли з вікна додому частування, яке ввечері спускали по воді.

Популярні новини зараз

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки

Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Дощову воду 2 серпня обов'язково потрібно зібрати та зберігати у будинку. Вважається, що вона має цілючу силу, вона оберігає від злих духів цілий рік. А під час дощу краще й самому постояти та намокнути. Не радійте, не шуміть, не стійте під деревом і не купайтеся у водоймі під час грози. Вікна та двері треба щільно зачинити, перед іконами ставлять свічки та запалюють їх, можна також молитися святому Іллі.

Як уже говорили, це велике свято, і треба весь тиждень дотримуватися посту. А перед Ільїним днем ​​слід навести вдома лад. У саме свято необхідно вмиватися дощовою водою.

Пророку Іллі можна молитися не лише про те, щоб урятував від грози чи покращив урожай. Він може допомогти вилікуватися від тяжкої хвороби, покарати кривдників, знайти скарб. Ілля рятує молодих від нещасливого шлюбу, пристріту та псування.

Що не можна робити на Іллю 2 серпня

Усі знають, що з Ільїна дня не можна купатися у водоймах. Але не всі знають, що причин насправді кілька:

  • Найпоширеніша – пророк Ілля пописав у воду та остудив її.
  • Ілля їздить небом на свою вогняну колісницю і кидає підкову, вона якраз і остуджує воду.
  • Починає цвісти вода, що загрожує шкірі та здоров'ю.
  • У ніч на 2 серпня біля водойм збирається погань.

У будь-якому випадку, викупавшись у водоймі, ви накличете біду на себе, а можете взагалі померти.

Нагадаємо, Медовий, Яблучний та Горіховий Спас у 2022 році: коли зазначають, чи буде вихідний і що потрібно освятити у церкві .

Раніше ми повідомляли про найголовніші молитви за покійних : як допомогти дітям, батькам, бабусям і дідусям, які покинули нас .