Якщо ваша нерухомість не зареєстрована у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, аферисти можуть скористатися цією ситуацією та заволодіти вашим житлом. Про це попереджає адвокат Олександр Головченко.

Багато українців, які отримали право власності на свої квартири ще до 2013 року, мають документи у паперовому вигляді. В ті часи електронні реєстри ще не існували, і зараз ці папери не мають юридичної сили. Якщо ваше право власності не відображене у Державному реєстрі, житло легко може стати здобиччю шахраїв.

Людина, яка отримує ключі від квартири

Жителька України Олена отримала свою квартиру у спадок від батьків у 90-х роках. Документи на квартиру були оформлені у БТІ, але жодних відміток чи штампів вона не мала. Олена думала, що все в порядку, поки одного дня не отримала повідомлення про продаж її квартири. Виявилося, що шахраї підробили документи і продали її житло. Олена змогла повернути свою власність лише після тривалих судових розглядів. Щоб уникнути таких проблем, юристи радять усім знайомим перевірити свої документи і зареєструвати нерухомість у Державному реєстрі.

Як зареєструвати житло у Державному реєстрі?

Популярні новини зараз

Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців

ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів

Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну

Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили

Показати ще
  • Зберіть всі наявні документи на вашу нерухомість.
  • Подайте пакет документів до Центру надання адміністративних послуг або до нотаріуса.
  • Через 5 робочих днів ви отримаєте витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Якщо ваші документи на житло не мають необхідних відміток або штампів БТІ, або ж взагалі втрачено, вам необхідно звернутися до відповідних органів для відновлення документів і їхньої реєстрації у Державному реєстрі.

Житло, скріншот: Youtube

Адміністративний збір за повторну реєстрацію власності платити не доведеться, оскільки ваше право власності виникло ще до 2013 року. Проте, якщо ви не зареєструєте своє житло, не зможете його продати, а найгірше – ризикуєте втратити його через підробку документів.

Реєстрація майна також важлива для отримання компенсації за зруйноване або пошкоджене житло. Тож не відкладайте на завтра – перевірте свої документи сьогодні і захистіть свою власність.

Нагадаємо, Шумні сусіди у багатоповерхівці: як з ними впоратися без криміналу

Раніше ми розповідали, що Поліція отримала більше можливостей для застосування електрошокерів

Також, Збираєтесь за кордон: чи можна вивезти дитину без дозволу батька