Коли приходять квитанції за комунальні послуги, часто хочеться відкласти їх на завтра, а потім ще на один день. Але варто бути обережними — в Україні знову вводять штрафи за несплату комуналки. Що ж чекає на боржників цього року?

З 2024 року в Україні поновлюються штрафи за несвоєчасну оплату комунальних послуг. Це стосується більшості регіонів, за винятком тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій. Постанова Кабміну від 29 грудня 2023 року №1405 відновлює можливість нарахування пені та примусового стягнення заборгованості. Заборона на штрафи продовжує діяти лише для мешканців окупованих територій.

Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube

Якщо ви затримали оплату, готуйтеся до нарахування пені — 0,01% за кожен день прострочення. Хоча це здається незначним, у підсумку борг може суттєво зрости, якщо ви не будете платити вчасно. Важливо пам’ятати, що сума пені не може перевищувати 100% від суми боргу.

Якщо ви плануєте відсутність на понад 30 днів, не забудьте подати заяву до постачальників послуг. Це можна зробити як в електронній формі, так і на папері. Ось які документи можуть знадобитися:

Популярні новини зараз

Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців

Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах

Показати ще
  • Довідки з місця тимчасового проживання, роботи, лікування або навчання.
  • Документи, що підтверджують перетин кордону України.
  • Довідки про проходження військової служби чи відбування покарання.

Заяву слід оновлювати кожні шість місяців, щоб уникнути нарахування боргу за період вашої відсутності.

Субсидія за житлово-комунальні послуги

Якщо у вас є заборгованість, це може призвести до відключення від комунальних послуг. Умови та строки відключення прописані в договорах, тож будьте уважні. Якщо борг буде великим, справа може дійти до суду, де вона розглядатиметься у спрощеному порядку — без вашої участі.

Існують категорії осіб, на яких нові правила не поширюються. Це, зокрема, власники пошкодженого або зруйнованого житла. Такі громадяни звільняються від оплати комунальних послуг. Також, якщо ви виїхали за кордон, можете зменшити рахунки, подавши відповідну заяву разом із підтверджувальними документами.

Нагадаємо, Як уникнути переплати за воду та каналізацію: роз'яснення від "Київводоканалу"

Раніше ми розповідали, що В Україні підвищать ще один комунальний тариф

Також, Підготовка до непростої зими: комунальники розповіли, як зменшити плату за тепло