Індекс Біг-Маку – це досить незвичайний спосіб порівняти вартість валют різних країн, використовуючи ціну звичайного бургера. Цього року, за даними журналу The Economist, вартість Біг-Маку у США становить 5,69 долара, а в Україні – 118 гривень, що приблизно 2,89 долара.

Індекс Біг-Маку придумали в 1986 році, щоб пояснити теорію паритету купівельної спроможності у простий і зрозумілий спосіб. Ця теорія свідчить, що обмінні курси валют мають зрівнювати вартість однієї й тієї ж товару (у разі, Биг-Мака) у різних країнах.

Сьогоднішній розрив у цінах показав, що українська валюта надто недооцінена порівняно з доларом. Якби курс гривні відображав реальну купівельну спроможність, він мав би становити 20,74 гривень за долар замість нинішніх 41,05 грн/долар. Це означає, що гривня недооцінена майже на 50%.

Обмін валют, скріншот: YouTube

Україна посідає восьме місце серед країн із недооціненою валютою. До цього списку також належать Тайвань, Індонезія, Єгипет, Індія, Південно-Африканська Республіка, Філіппіни та Малайзія. З іншого боку, такі країни як Швейцарія, Уругвай, Норвегія, Аргентина, Великобританія та країни Євросоюзу мають переоцінені валюти.

Популярні новини зараз

Депутатка розкрила, як довго ми будемо без світла та тепла цієї зими

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Рубль у цьому рейтингу не бере участі, оскільки McDonald's залишив росію після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Минулого року індекс не оцінювався для України через тимчасове закриття мережі, але тепер, після відкриття кількох ресторанів у Києві, дані знову з'явилися у рейтингу.

Нагадаємо, 42 грн за "бакс" – лише початок: банкір зізнався, що на українців чекає нова курсова реальність

Раніше ми писали, КFC чи McDonald's: де українці зможуть заробити більше

Крім того, Знай.ua повідомляв, що потрібно знати, щоб забезпечити собі безбідну старість: способи примноження пенсії