Цього літа, як і багато інших продуктів, хліб і крупи стали дорожчими. Вперше за довгий час гречка подорожчала на 5,3% і тепер коштує 28,26 гривні за кілограм. Пшеничні крупи піднялися до 16,93 гривні за кілограм (+3,6%), а ячмінні – до 15,61 гривні за кілограм (+2%).

До речі, борошно теж не залишилося осторонь: воно подорожчало на 2,5% і тепер коштує 15,95 гривень за кілограм. Хліб подорожчав небагато: пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку тепер коштує 46,46 гривень за кілограм (+1,3%), батон – 23,98 гривень за кілограм (+1,5%).

Про це повідомляє 24 канал.

Хліб, фото: скріншот з відео

За словами Світлани Черемісіної з Інституту аграрної економіки, збільшення цін пов'язане не лише зі зростанням цін на електроенергію, а й із подорожчанням сировини. На початку 2024 року ціни на пшеницю та жито зросли на 37-49%, що також вплинуло на вартість борошна та олії.

Популярні новини зараз

Українцям дозволили не платити військовий збір: кого омине

Літа залишилось зовсім мало: українцям варто готуватись до похолодання

Яйця їм наші не підходять: ще одна країна просить про заборону продуктів з України

Росія готує нові удари: окупанти прагнуть змусити українців жити у страху щодня

Показати ще

"Подорожчання електроенергії суттєво вплине на цінову динаміку всього переліку хлібобулочних виробів. Крім цього об'єктивного фактора на подорожчання продукції хлібопекарської галузі впливатиме зростання цін на сировинні складові виробничого процесу", – пояснила вона.

шафка з крупами

Вчені прогнозують, що у серпні крупи можуть подорожчати ще на 3-5%, а до кінця літа хліб може підрости в ціні на 4-6%. Отже, якщо плануєте запастись крупами та хлібом, можливо, варто зробити це заздалегідь.

Нагадаємо, споживчі ціни злетіли до 4,8%, промислові – на рекордні 14%: прогнози на майбутнє

Раніше ми писали, українцям нададуть масштабну гуманітарну допомогу: кому, де, скільки

Читайте також: комбуча та кімчі – модні тренди чи реальні помічники для здоров'я