Українські пекарі попереджають, що ціни на хліб можуть помітно підскочити, або ж виробництво хліба доведеться скоротити, що може призвести до перебоїв із його постачанням.

Виною всьому – різке подорожчання борошна, олії, цукру та підвищення витрат на електроенергію, повідомляє ВВС. Наприклад, борошно за останні місяці подорожчало на 50%, що вже зараз робить випічку хліба дорожчим процесом.

Додатково пекарі стикаються із необхідністю збільшувати зарплати через брак робітників, а з вересня очікується підвищення акцизів на пальне, що зробить доставку ще дорожчою.

ціни на хліб

Популярні новини зараз

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно

Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще

Спека особливо сильно вдарила по пізніх культурах, таких як кукурудза, соняшник та соя, що може вплинути на ціни на куряче м'ясо, яйця та молочні продукти. Проте з урожаєм пшениці, яка використовується для хліба, справи кращі – за обсягом він може бути на рівні минулого року. Але якість пшениці викликає питання. Хороша пшениця дорожча і має попит на зовнішніх ринках, що штовхає ціни вгору.

Через ці фактори ціни на хліб, за словами виробників, можуть зрости на 15-20%. Інакше хлібозаводи можуть зупинитися, що спричинить перебої з хлібом у країні. Однак, навіть якщо подорожчання відбудеться, воно відбуватиметься поступово, а не одразу.

Пшениця, поле / фото: Pixabay

Але не лише врожай впливає на вартість хліба. Сюди додаються проблеми з дорогою електрикою, нестачею робочої сили та подорожчанням палива. Ці чинники ускладнюють роботу великих виробників, які виробляють так званий "соціальний хліб".

Крім того, змінюється культура споживання хліба: люди стали їсти менше традиційного хліба, а натомість віддають перевагу крафтовим виробам з невеликих пекарень чи пекарень у супермаркетах. Війна погіршила ситуацію: з країни виїхало багато споживачів, а військові, незважаючи на те, що вони перебувають у статистиці як споживачі, насправді такими не є.

Ціни на хліб, фото: Знай.ua

Цікаво, що такі розмови про можливе підвищення цін на хліб з'являються щороку наприкінці літа. Раніше з виробниками укладали меморандуми та намагалися знизити ціни на сировину. Але зараз такі кроки можуть сприйматися як втручання у ринок.

На тлі об'єктивних причин, які справді існують, у заявах пекарів також є елемент "хайпу", що робить цю тему особливо актуальною у ЗМІ на найближчі місяці. Однак, як саме і наскільки зростуть ціни, залежатиме від багатьох факторів.

Одне можна сказати точно – підвищення цін на хліб неминуче, і це далеко не останнє подорожчання продуктів, з яким українцям доведеться зіткнутися цього року.

Нагадаємо, пішов за хлібом, а потрапив до навчання: українці розкритикували ТЦК за лов алкоголіків, епілептиків та дідів

Раніше ми писали про те, що ціни на продукти можуть злетіти: блекаут і війна як ніколи загрожують українському ринку.

Крім того, Знай.ua повідомляв, курятина стрибнула в ціні, а яйця стали доступнішими: як нові цінники вплинуть на звичний раціон українців