Народне свято "Микита Гусятник" відзначається 15 вересня (за старим стилем – 28 вересня). Цього дня православна церква вшановує пам'ять святого великомученика Микити Готського.

Інші назви свята: "Микита", "Микита осінній", "Гусепроліт", "Ріпоріз".

Цього дня за традицією забивають гусей. За літо їх добре відгодували, а зимувати їм не було сенсу. У той же час дикі гуси відлітають у теплі краї, тому останнім часом для мисливців принести додому такий видобуток. Ріпу вже варто було викопати та починати готувати з неї різні страви. Бадилля з неї зрізали, тому і свято називалося Репорезом.

Є повір'я, що гусей захищає водяний, і цього свята треба його задобрити. У водоймища кидали тушку гусака без голови. А то водяний і образитися може, і не охоронятиме гусей, більше того, мучитиме птахів, поки вони плавають. Також гусака кидали у воду за іншим повір'ям. Вважається, що водяний за рік має отримати хоча б одного утопленика. І вирішили, що краще нехай це буде гусак, аніж людина.

Популярні новини зараз

На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа

Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення

Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Поки задобрювали Водяного, боялися Домового, адже він вважає, що є у нього в господарстві і ображається, якщо знайшов зникнення. Тому йому слід було віднести голову гусака, якого віддали Водяному. В іншому випадку злий домовик зіпсує господарям життя, як зможе: спалить будинок чи пустить у будинок мишей.

Полювали на диких гусей ще й тому, що вони набирають у вазі, а м'ясо стає чудовим смаком після перших морозів. Навіть проводили гусячі бої цього дня. Звичайно, змусити гусака битися складно, і цим займалися певні люди зі знаннями та досвідом, які вони отримали від старшого покоління. Ще було прийнято проводити різноманітні обряди та ритуали від дитячих витівок.

Що не можна робити 15 вересня

15 вересня, як і будь-якого іншого дня, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепу, засудження, а також виступає проти заздрості, жадібності, помсти, розпачу. Не можна відмовляти тим, хто просить допомоги.

Народні прикмети дня не радять сьогодні робити прибирання в будинку - вважається, що можна "вимости" і "змити" удачу. Виносити з дому речі та позичати щось сусідам - ​​це до збитків. Також не варто хвалитися своїми успіхами та перемогами, красою, майном – все втече крізь пальці.

Успіх. Фото Freepik

Нагадаємо про церковний календар на вересень 2024 року: коли та які свята чекають віруючих.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.