Глава МВС України прибув до Верховної Ради

Загострення ситуації на польсько-білоруському кордоні хвилює не лише громадян цих країн, а й багатьох українців. Особливо, мешканців сусідніх із Білоруссю областей. І, як виявилося, не даремно. Про існуючу загрозу напливу мігрантів повідомили і у профільному Міністерстві. З гарячими новинами щодо ситуації на кордонах України, методів захисту та зведення сучасної огорожі на ділянках з Білоруссю та Росією у 2022 році сьогодні до Парламенту особисто прибув очільник МВС України Денис Монастирський. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ

У списку ризику 5 областей: "Керують спецслужби РФ"

Про навислу загрозу напливу мігрантів та заплановані кроки протистояння глава МВС України повідомив в ході Години запитань до Уряду, що відбулася 19 листопада у Верховній Раді.

"Влаштована Росією міграційна криза на польсько-білоруському кордоні триває. У всьому світі, нарешті, зрозуміли, що ця криза створена штучно і нею керують спецслужби країни-агресора РФ. Тисячі мігрантів намагаються прорвати кордон Польщі під супроводом білоруських військових – ми це бачили на десятках відео", - зазначає міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Та, як підкреслив спікер, це – лише перший етап спецоперації. Другий залежатиме від реакції країн ЄС та НАТО.

Популярні новини зараз

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Показати ще

"В Кремлі намагатимуться використати дестабілізуючу ситуацію на повну і завдати максимальної шкоди як Євросоюзу, так і нашій державі. Ми не виключаємо можливості, що Росія зважиться на цілеспрямований пропуск через Білорусь на нашу територію великої кількості нелегальних мігрантів", - заявив під час виступу очільник МВС України.

Мігранти - фото belta.by

Як і попереджали напередодні нардепи, однією з найнебезпечніших зон виявилась Рівненська область.

Вірогідні ділянки прориву кордону у МВС визначили і в сусідніх регіонах, що межують з Республікою Білорусь. Це: Волинська, Житомирська, Київська та Чернігівська області.

Скріншот

Від SMS до вогнепалу – як захищатимуть?

За словами глави МВС, план дій України у випадку такого сценарію подій був обговорений на засіданні РНБО під головуванням президента Володимира Зеленського.

"До чергувань залучено авіацію МВС – це 15 вертольотів, 2 літаки, 44 безпілотних літальних апарати. Цього тижня проведено командні штабні навчання з відпрацювання можливих сценаріїв розвитку ситуації, за 2 тижня відбудуться польові навчання протидії масовому напливу мігрантів", - повідомляє Денис Монастирський.

Захист кордонів - фото volynnews

Є і у плані і досить цікаві нюанси – як, наприклад, застосування сучасного "гаджет-способу" комунікації з мігрантами.

Інформаційна кампанія передбачає розсилання попереджувальних SMS-звернень арабською та англійською мовами.

Скріншот

А що ж стосується силового захисту кордонів, то тут передбачено кілька варіантів – від "стартового" беззбройного до застосування вогнепальної зброї, у разі агресивних дій порушників.

"Ми будемо задіювати тактику ешелонного прикриття держкордону. Перший склад ешелону буде без зброї – лише із захисними засобами. У разі агресивних дій порушників кордону, складом другого ешелону передбачено використання спецзасобів та зброї. У разі загрози життю прикордонників і правоохоронців, ми будемо застосовувати всі передбачені законом засоби захисту – зокрема, і вогнепальну зброю", - наголосив глава МВС України.

Захист кордонів - фото volynnews

На кордоні зведуть нову огорожу: ціна питання – 17 млрд

У той час, як загальна довжина кордону України з Білоруссю складає 1084 км, як потенційно небезпечну ділянку у профільному Міністерстві визначили лише її чверть – а саме 270 км.

Тим часом, парламентарі повідомляють про критичний рівень небезпеки – а пов'язано це з банальною відсутністю захисту на кордоні.

Мігранти - фото з Фейсбук (Ю.Бойко)

"Кордон мав будуватися ще вчора – це не так складно зробити 7-пунктовий розмежувальний кордон. На кшталт величезного проекту "Стіна", який був провалений на межі з Харківською областю. Ліси і болота є найкращим способом перетину і так фактично неіснуючого кордону", - відзначає заступник Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська.

Схожа ситуація наразі і з кордонами з Російською Федерацією. Як визнають в МВС, фактично "дірявими" є 90 % цієї ділянки.

Скріншот

Та наступного року ситуація має кардинально змінитися. За словами профільного міністра, у 2022 році має бути побудована сучасна огорожа на найбільш небезпечних ділянках. А саме:

  • вздовж 1505 км кордону з Росією, з яких 409 км – територія окупованого кордону
  • вздовж 1084 км кордону України з Білоруссю

Скріншот

Загальна ж вартість робіт сягатиме 17 млрд грн.

"Після вивчення досвіду іноземних країн і з урахуванням економічних можливостей України, найбільш раціональним рішенням вздовж всього кордону є суцільний паркан з сітки та колючого дроту з 100%-вим покриттям кордону інтелектуальними системами цілодобового відеонагляду та сигналізації. Така робота в інженерному облаштуванні буде коштувати близько 17 млрд грн", - зазначив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Денис Монастирський - фото з Фейсбук

Як підкреслив міністр, ці кошти мають бути виділені з бюджету країни вже у 2022 році.

Та остаточне рішення з перерозподілу держбюджету-2022 мають бути затверджені в Уряді та Верховній Раді.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.