Юристи надали дієві поради

По факту опалювальний сезон розпочався всього 5 тижнів тому, але цифри в платіжках вже лякають багатьох українців. А, окрім звичних оголошень з боржниками, які часто можна зустріти на будинках столиці, для українців вигадали ще один спосіб "тиску" для розрахування з боргами за комунальні послуги. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Квитанції - фото korrespondent.net

Оголошення і позови

Популярним нині методом впливу – не лише на господарів квартир, що мають борг, а і на сусідів, які психологічно почнуть тиснути на власника зі списку – є оголошення з "боржниками".

Аналогічні переліки часто можна побачити на під'їздах столичних багатоповерхівок.

"Якщо мешканці зазначених квартир не вирішать питання погашення боргу, підприємство не зможе гарантувати подальше забезпечення постачання гарячої води", - йдеться у оголошенні.

Популярні новини зараз

Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Показати ще

Оголошення, борг за комуналку - скріншот

Та, як з'ясувалося, це – лише "квіточки". Як стверджують фахівці, зараз чимало громадян отримують ще й позови щодо виплати комунальних боргів.

Але ж, як з'ясувалося, і тут можна "обіграти" комунальників, списавши кругленьку суму боргів.

"Наразі це питання дуже актуальне, оскільки тепломережі та інші комунальні служби розгорнули активну компанію подання позовів до суду – як правило, вони стягують борги за періоди 2013-2015 років. Втім, після отримання такого позову із суду українці отримують шанс оскаржити та списати борги – у випадку, якщо їм більше 3 років, коли період заборгованості перевищує строки позовної давності", - повідомляє Знай.ua юрист Олег Лой.

Квитанція, штраф - фото ukr.media

Як "списати" борги: письмова заява – обов'язкова

Для списання боргів за комунальні послуги за позовною давністю існують певні кроки дій.

"Найголовніше – списати борги за позовною давністю можливо лише за подання позову до суду з боку комунальних служб до боржника про стягнення заборгованості. Самому подавати позов до суду про списання комунальних боргів за позовною давністю безперспективно – в таких позовах боржникам відмовляють, оскільки позовна давність застосовується не за бажанням боржника, а коли через них через суди намагаються стягнути борги у примусовому порядку", - зазначає член громадської організації "Афера. Стоп" Олег Лой.

Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua

Тож, отримавши позов від тепломереж або інших організацій про стягнення заборгованості, не поспішайте засмучуватися. Разом з цим, ви отримуєте реальний шанс списати попередні борги – яким більше 3 років.

"Термін позовної давності, за який громадянину можуть списати борги за комунальні послуги, – це період заборгованості більш ніж 3 останні роки від дати, коли на нього подали позов до суду. Щоб списати борги за комунальні послуги щодо позовної давності, потрібно подати до суду письмову заяву про застосування позовної давності – вона застосовується лише якщо боржник про це просить", - наголошує юрист.

І тут ключову роль грає саме ця заява. Як наголошує експерт, якщо ж боржник не вимагає застосування позовної давності – тоді з нього стягують борг у повному обсязі.

Було 80 – стало 170 тисяч: як не допустити?

Подібна історія трапилася з 33-річним киянином – майже рік тому він став власником 2-кімнатної квартири в Івано-Франківську, що дісталася йому спадщиною від бабусі. І все б нічого, якби не одне кричуще "Але".

"В квартирі ніхто не проживав вже більше 4 років і лише раз на рік я приїжджав і разом оплачував всі квитанції. Та в останній раз вийшло зовсім не так – окрім накрученої суми не за наявними показниками рахунків за воду, газ, опалення і світло у майже 80 тис грн, загальну суму боргу мені підняли до 170 тис грн (!). І тепер автоматично знімають із моєї зарплатної картки по 7-8 тисяч на місяць", - повідомляє Знай.ua 33-річний Артем Воронцов.

ЦНАП, фото Закарпаття онлайн

Як відзначає хлопець, решта суми – а це близько 90 тис грн – це судові збори і пеня. Тобто, по факту початкова сума боргу була збільшена більш ніж у двічі.

"Кінцеве рішення із загальною сумою я побачив в листі на кілька тижнів пізніше – коли востаннє приїжджав до Франківська провідати оселю. Саме цей строк, власне, все і вирішив – я не встиг подати в апеляцію, а в суді переді мною лише розвели руками. Тож, краще не гаяти час, а йти на розбірки як тільки побачите перший "лист щастя"", - ділиться з нами киянин Артем Воронцов.

Комунальні тарифи, кадр з відео

Саме тому фахівці радять уважно перевіряти пошту, аби не проґавити момент. Як стверджують юристи, терміни – найважливіше у цих суперечках.

"Обов'язково дотримуйтесь термінів. Отримавши позов із суду, потрібно відреагувати на нього письмово і у строк, вказаний судом. Зазвичай, це 10 або 15 днів з моменту отримання ухвали суду про відкриття провадження у справі. Якщо ж ви трохи пропустили цей термін, але ще немає рішення суду про стягнення заборгованості з вас, негайно подавайте заяву про застосування позовної давності", - зазначає юрист Олег Лой.

У разі ж отримання рішення суду, з яким ви не згодні, боржник має 30 днів (іноді – 20) з моменту його отримання, щоб оскаржити або переглянути і заявити про застосування строку позовної давності.

Опалення, платіжки - фото Главком

Тож, аби не потрапити на "гачок" і вчасно вирішити всі проблеми, дотримуйтесь порад юристів.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, як оформити субсидію в умовах "карантинної блокади" і строки розгляду заявки - подаємо документи.