Яких змін чекати?

Щодня тисячі українців купують товари на AliExpress, Amazon, eBay чи інших всесвітньо відомих інтернет-компаніях. Та справжньою "кісткою в горлі" при оформленні замовлень був діючий досі ліміт у 100 євро – дорожчі посилки обкладалися чималим податком на додану вартість, який українці мали сплатити з власної кишені. Та невдовзі ситуація кардинально зміниться – причиною тому став законопроект № 4278, який Верховна Рада сьогодні затвердила 274 голосами "За". Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

"Халявний" ліміт у 150 та 200 євро – що обрали?

Законопроект "Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях" значно підвищує вищезазначений ліміт – зі 100 до 150 євро.

"Цей законопроект, справді, дуже позитивний. Всі, хто замовляє в інтернеті товари з-за кордону, зараз отримують зиск. Тому що ми, по-перше, збільшуємо ліміти до 150 євро, а по-друге – значно спрощуємо отримання цих відправлень", - пояснює перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Посилки, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

В процесі обговорень від нардепів надходили пропозиції ввести ще більше "халявне" обмеження – у розмірі 200 євро. Однак, ці правки не були підтримані в сесійній залі.

Як пояснили в профільному Комітеті Верховної ради, підвищення ліміту до 200 євро не схвалює Міністерство фінансів України, обґрунтовуючи це значними втратами в бюджеті країни.

Мінфін - фото Міністерства фінансів України

Зобов'язання, відстрочка і 3 місяці для Кабміну

Окрім довгоочікуваного підвищення ліміту, новий Закон передбачає ще кілька "плюсів" для покупця. А саме - він зобов'язує:

-Визначити відповідальними за нарахування та сплату до бюджету податку на додану вартість, у разі ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, оператора поштового зв'язку, експрес-перевізника (якщо ним здійснюється декларування таких товарів шляхом подання реєстрів);

-Встановити можливість відстрочення сплати податку на додану вартість – протягом 30 днів з моменту тимчасового реєстру.

Законопроект - скріншот

"У разі якщо товари, зазначені у тимчасовому реєстрі, повертаються відправникам за межі митної території України або передаються на склад митного органу протягом 30 днів з дати подання такого тимчасового реєстру, про що зазначається у додатковому реєстрі, нараховані суми податку на такі товари не сплачуються", - йдеться в законопроекті.

Верховна Рада - фото ВРУ

Варто додати, що Кабінету Міністрів України у 3-місячний строк з дня набрання чинності цим Законом має привести власні нормативно-правові акти у відповідність.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що в Україні запрацюють нові правила оформлення документів: на кону – години у чергах і до 2000 грн "з кишені".