Коли починає діяти "дитячий" Закон?

Головними новинами сьогоднішнього пленарного засідання Парламенту став виклик на "баттл" Володимира Зеленського та повідомлення про десятки побитих і понад 70 затриманих під час сутичок із поліцією в Урядовому кварталі. Та не обійшлося і без прийняття важливих законів – 299 голосами "За" нардепи затвердили в цілому законопроект "Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів" № 3881. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Скріншот

Мінімум – 1050 грн: хто платитиме?

Згідно із проголосованим Законом, сукупний розмір аліментів не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Скріншот

"Законопроект розроблений для встановлення єдиного мінімального розміру аліментів для дітей – незалежно від того, з яких суб’єктів вони стягуються. Тим самим, він забезпечить стабільність сімейного законодавства України", - зазначив голова підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги Володимир Ватрас.

Популярні новини зараз

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Аліменти, діти, школярі - фото Знай.ua

Проте, змінитися має не лише грошова сума.

"Не варто забувати, що сімейне законодавство передбачає додаткові, субсидіарні аліментні зобов'язання, що виникають у разі неможливості одержання аліментів від осіб, які зобов'язані їх сплачувати в першу чергу – батьків. Даний обов'язок покладається на інших членів сім'ї та родичів: бабусю, діда, прабабу, прадіда, братів, сестер, мачухи, вітчима тощо", - зазначає один з ініціаторів законопроекту, народний депутат від партії "Слуга Народу" Володимир Ватрас.

Володимир Ватрас: джерело: Facebook

Держдопомога і виправлення "упущень"

Нардеп наголосив на виправленні законодавчого "упущення" 2017 року.

"У 2017 році Верховна Рада, збільшуючи мінімальний розмір аліментів для дітей, що стягується з батьків, поза увагою залишила збільшення мінімального розміру аліментів, що стягується з інших членів сім'ї та родичів. Тим самим законодавець допустив дискримінацію дітей у різних видах аліментних зобов'язань", - відзначає один з ініціаторів законопроекту, нардеп Володимир Ватрас.

Не обійшлося і без позитивних несподіванок – законопроект закріплює розмір тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

Верховна Рада - фото ВРУ

Її розмір теж становитиме не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

"Також Закон започатковує тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів", - наголошує Володимир Вартрас.

Аліменти, фото Знай

Даний Закон набирає чинності майже миттєво – а саме з дня його опублікування.

А Кабміну дається 3 місяці, аби привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що подарували депутати Володимиру Зеленському на День народження - президенту виповнилося 44 роки.