Головні "анти-тренди" цього сезону
Стрімке зростання вартості соняшникової олії, курятини і гречки вже котрий тиждень поспіль не на жарт бентежить тисячі українців. А днями на прилавках однієї з торгівельних мереж у продажі з'явилася і картопля, вартістю у 104 грн за кілограм. Разом з тим, з Урядового кварталу громадяни лише чують заспокійливі промови. Як формується вартість продуктів в українських магазинах, про стан контролю ринкових цін та причини такого космічного злету дізнавалися Знай.ua.
Космічні ціни і "розрив" у вартості
Як пояснюють експерти, однією з головних причин стрімкого зліту реальних цін є інфляція і суперечки між постачальниками і торгівельними мережами, які затримують гроші за поставлений товар.
"Ми не знаємо, якою буде ціна газу, який курс долару буде – все зростає. А звідси – і ризики. Що робити в такому випадку виробнику/постачальнику? В деяких торгівельних мережах відстрочка по платежу сягає 90 днів. Тобто ти поставив товар, а через 90 днів отримаєш свої кошти: питання – які гроші ти отримаєш і що ти на них купиш? Тоді і починається ця "гра", коли ціни злітають у космос", - зазначає виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.
Ощадбанк скасував обмеження для власників карток: що стане безкоштовним
Хто не виконає вимоги ПФУ – залишиться без пенсії: кому призупинять виплати
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
Пропрацював 40 років, а пенсія мізерна: у ПФУ звернулися до українців, сподобається не всім
Незрозумілою залишається і ситуація з ціновим "розривом" у вартості продуктів. Яскравим прикладом тому вартість фруктів.
"У фермерів скуповували яблука, максимум, по 5 грн/кг, а кавуни – по 50 і навіть 30 копійок. Тобто, в 10 разів розрив між полем і магазином. Там є інтерес магазинів – в середньому, до 30%. Плюс закладаються і ризики – до того ж, щоб зайти в магазин, треба ж "заплатити" ще всім. В результаті, за все платить покупець", - повідомляє Знай.ua Максим Несміянов.
Відсутність контролю і "приманки"
А що ж стосується, безпосередньо, контролю цих питань, то тут ситуація поки залишається "тупиковою".
"У нас не працює Антимонопольний комітет і, взагалі, не зрозуміло як формується ціна. Собівартість – одна, з рентабельністю – інша, а з ризиками, що є в країні – третя. Нам кажуть, що ринок сам розбереться, а в результаті, коли ринок сам "розбирається", платимо за все ми з вами", - наголошує виконавчий директор Союзу споживачів України.
Нікуди не подівся і факт зі "штучними" цінами – цим методом продовжують користуватися і супермаркети, і продавці на ринках.
"Питань з цінами дуже багато. І це стосується не лише картоплі: ось ми купили масло по 40 грн по акції, а в супермаркетах воно по 54-60 грн, а хтось, взагалі, ще дорожче продає. Питання – звідки такий розліт цін, практично у 2 рази? А в одному супермаркеті сосиски з індичатини коштували 1200 грн/кг – це, звичайно, обман, такого бути не може", - ділиться з нами експерт Максим Несміянов.
Нерідко збільшення сум на офіційних цінниках може служити "приманкою".
Як підкреслює експерт, на фоні цього продавці штучно створюють ажіотаж –приваблюючи покупців виставленою ніби "акційною" вартістю, ніби у кілька разів нижчою за реальну.
Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією в країні, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.