Київ і Запоріжжя – у найбільшій небезпеці

Сьогодні на полицях магазинів легко можна потрапити "на гачок" шахраїв і замість вершкового масла купити продукт, гірший за маргарин, а дорогий цінник на ковбасі – не гарантує наявність у ній м'яса. Тож, обираючи продукти до новорічного столу, не варто забувати про найголовніші правила безпеки. Знай.ua поспілкувалися з виконавчим директором Союзу споживачів України Максимом Несміяновим та дізналися, які продукти краще не купувати і на які потрібно звертати найбільшу увагу.

Продуктовий магазин, фото: Знай.ua

Вершкове масло – гірше маргарина

Справжньою "небезпечною хвилею" сьогодні є неякісне вершкове масло. Воно виявлено на прилавках, щонайменше, кількох областей. Причому, дешевим таке "псевдо-масло" не назвеш – 200 г коштує 37-40 грн.

"Одним із заводів, що травить киян, Київську і сусідні області, є завод Тараща – його начебто прикрила поліція на початку літа. Я там був – завод типу закрився, але масло все одно виготовляють і звозять його на ринки. Заглянувши на їх смітник, з'ясувалося: вони купують у виробника "Щедро" маслозамінник –від масла тут лише смак", - зазначає виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

При цьому, як підкреслює експерт, впізнати і запам'ятати це "липове" масло досить складно – вони змінюють упаковку. І на сьогодні їх існує вже 3-4 різновиди.

Популярні новини зараз

Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами"

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Масло с заводу - фото agro-ukraine

А от за кількістю підробок "Білоруського масла" столицю переплюнула Запорізька область. Якщо у Києві було виявлено кілька таких зразків, то в Запорізьких магазинах – їх більше 5 в різних упаковках.

"Ціна – 18 грн, не вище. Це навіть не просто звичайний маргарин, вартістю у 15 грн, де буває до 1 % масла – в цих же зразках масла не знайти", - повідомляє Знай.ua Максим Несміянов.

Ковбаса і торти – про користь і не мрійте

Як наголошує експерт, використовуються стандартні схеми обману – після назви "Фета" пишуть назву зі словом "Молочна…", щоб відволікти покупця від важливого складу. В таких товарах – лише рослинні жирі і пальмова олія, при цьому жодного міліграму молочного жиру.

Вразила і "кондитерка" – десятки тортів в Запорізькій області виявилися зі шкідливими добавками Е124 і Е110, які виробник по Закону "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" мав би окремо виділити, що вони "впливають на активність дітей" і викликають алергічні реакції.

Скрін, відео YouTube торти

"Масово підробляється і кава "Лавацца", яка продається по всій Україні. В Запоріжжі ми виявили безліч підроблених ковбасних виробів – від варенки до сухої. На них не проставлена дата виробництва, щоб останній продавець поставив там найсвіжішу дату. Не краща ситуація і з підпільним заводом під Києвом – пишуть "Вершкова особлива", на цінниках "Дитяча". Завод ніхто не закрив – продукція і далі масово завозиться на столичні прилавки", - говорить Максим Несміянов.

Максим Насміянов - фото з Фейсбук

Не краща картина і в столичних супермаркетах. Як відзначає експерт, в одному з супермаркетів Києва була виявлена прострочена кава та половина рибних позицій. А в іншому – гнилі овочі за знижкою, прострочене пиво та печиво.

Гнилий помело, фото: Telegram-канал "Чорний список"

"Кілька тижнів тому ми відвідали магазин, який відкрив свої двері після нещодавньої реконструкції. Що ми тільки там не побачили: і дорога прострочена продукція, і цвіль, і обман покупця – адже цвілий сир вони не списують, а обрізають зайве та повертають у продаж", - зазначає Максим Несміянов.

Новорічна економія і ознаки "підробок"

Із наближенням новорічних свят все більшою популярністю користуються святкові їстівні набори. Експерти перевірили і такі солодкі подарунки.

"Днями ми перевірили, що буде дешевше – придбати готовий "Новорічний набір" або зібрати його своїми руками. Виявилося, що ІІ варіант куди дешевший – готовий коштує 151 грн, а зібранний набір з позицій-аналогів – 100 грн", - повідомляє виконавчий директор Союзу споживачів України.

Цукерки - фото М.Несміянова

Знай.ua поцікавилися, як забезпечити себе та родину від шкідливих продуктів.

"Ви маєте бути готові, що вас всі намагаються обдурити – краще за все, купувати товари крупних виробників, тому що дрібні витворяють справжні "чудеса". А також обов'язково перевіряйте дату маркування і термін придатності", - підкреслює Максим Несміянов.

А що ж до покарання, то як підкреслює експерт, за подібні "витівки" недоброчесному продавцю загрожує штраф до 100 тис грн, а от кримінальна відповідальність – на жаль, відсутня.

Але це не заважає за подібні скарги продавцями-порушниками викликати наряд поліції на самих же викривачів неякісних продуктів.

Максим Насміянов - фото з Фейсбук

У разі виявлення сумнівних товарів українці можуть залишати свої звернення в електронній Книзі скарг Союзу споживачів України або надсилати фото- і відеодокази з описом ситуації за ел. адресою consumerunion.com.ua@gmail.com.

Знай.ua також писав, які ковбаси, молочка і солодощі "дитинства" можуть надовго зникнути з полиць магазинів – що готує новий Закон про ембарго.