Українці мають право не сплачувати повну вартість комунальних послуг, якщо вони були надані у неналежній якості. Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби на Одещині.

Виникають ситуації, коли споживачі стикаються з ненаданням, неповним наданням чи наданням неякісних комунальних послуг. Наприклад, коли замість гарячої води із крана ллється ледь тепла.

Комунальні послуги, скріншот з відео

У таких випадках споживач може звернутися до виконавця житлово-комунальних послуг або управителя, який займається багатоквартирним будинком. Це можна зробити як в усній, так і в письмовій формі.

Споживач має право викликати представника виконавця перевірки якості та кількості наданих послуг. Він має прибути у терміни, зазначені у договорі.

Популярні новини зараз

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Виконавець послуг разом із споживачем має скласти акт-претензію. Цей документ фіксує факт ненадання послуг або надання послуг неналежної якості та є підставою для здійснення перерахунку вартості послуг.

Комунальні послуги. Фото: скрін youtube

Якщо виконавець відмовляє підписувати акт, то споживач може зробити акт самостійно, заручившись підписами двох інших споживачів, які мешкають у сусідніх будинках чи приміщеннях.

Після отримання акта-претензії у виконавця послуг є 5 днів задоволення вимог споживача. Якщо вони не задоволені, то споживачеві має бути надано обґрунтовану письмову відмову. Якщо відповіді у встановлений термін не буде, претензії споживача вважаються визнаними.

У разі ігнорування з боку виконавця послуг, споживач може піти далеко і звернеться до Держпродспоживслужби, склавши скаргу згідно із Законом України "Про звернення громадян".

Раніше портал Знай повідомляв, надмірні тарифи на комуналку: українці можуть повернути тисячі гривень переплати.

Також наш портал інформував, комуналка почне викачувати ще більше грошей: чому може вирости платіжка за доставку газу.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, деякі українські сім'ї зможуть заощадити на комунальних послугах: кому дозволять платити менше.