Як вже відомо, в "цивілізованому" світі люди все частіше відмовляються від нових речей і заповнених вщерть гардеробів. Не секрет, що там, на "заході" охоче доношують речі своїх друзів, родичів або ходять за покупками до комісійних магазинів.

А все тому, що старі речі зараз знову в моді. Світові модники, які вирішили піклуватися про екологію, навіть придумали спеціальний термін sustainable fashion — стала мода.

Про це стало відомо завдяки новому сюжет телеканалу ICTV, який вже доступний у мережі YouTube.

Секонд-хенд, скріншот: YouTube

У центрі Києва вже 16 років поспіль працює Комісійний магазин Goodbye fashion. Одним клієнтам він допомагає розвантажити гардероби, а іншим — купити брендові речі за помірні гроші.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

"Це велика рідкість, щоб щось було дорожче $100 або €100. Це дійсно речі, які перевірені часом. Це вінтажні речі", - говорить Наталія Ісупова, власниця магазину Goodbye fashion.

Сюди приходять творчі люди, які вже доросли до думки, що мас-маркет в шафі — це зайве. І тих, хто так думає з кожним роком стає все більше.

Наприклад, ведуча програми "Ранок у Великому Місті" Юлія Зорій була шопологіком. Але зараз в її гардеробі нових речей не так багато, а справжнім джерелом натхнення стали речі її бабусі і тітки.

"Я просто усвідомила, яка кількість цього одягу викидається, і як ми реально засмічуємо світ", - сказала Юлія Зорій.

Секонд-хенд, скріншот: YouTube

Для світу ці віяння не нові. Ще на початку нульових стало зрозуміло: вироблений одяг вже нікуди дівати. А виробництво тканин - це і аномальне використання води, і непомірні викиди вуглекислого газу в атмосферу.

Експерт Дар'я Марусик читає лекції на цю тему вже п'ять років. І тільки зараз вона відчуває, що це подіяло.

"Українці, в першу чергу, не думають про екологічність одягу. Вони думають про те, як їм доїхати на роботу, яка у них зарплата. Це вже інший рівень потреб людини. Але якщо говорити про тенденцію, то, звичайно, вона змінюється", - сказала Дарина Марусик.

Якщо у людей є упередження проти ношеного, на допомогу приходять гуру української моди. Дизайнери Тетяна Земкова та Олена Ворожбит вже багато років створюють те, що поза часом.

"У нас клієнти виходять спочатку супермодні, потім модні, потім — такі, як усі. А потім вже речі можна і віддати комусь", — сказала Олена Ворожбит.

А Тетяна Земкова не радить накуповувати дуже багато речей. Краще обирати якісний одяг, а потім її комбінувати і фантазувати.

Раніше повідомляли, шторки просвічуються і тиснява в черзі: українці порівняли умови в секонд-хендах і магазинах.

Як повідомляв Знай.uа, шторки просвічуються і тиснява в черзі: українці порівняли умови в секонд-хендах і магазинах.

Знай.uа писав, кияни масово увірвалися в секонд-хенд: "Двері в Європу".