Водіям загрожує штраф, а пасажирам – зняття з рейсу

Жорсткий "пакет" обмежень і заборон, запроваджений Урядом з 21 жовтня в областях з підвищеним епідпорогом рівня захворюваності на COVID-19, викликав масу обурень серед українців. Як виявилося, це нововведення занепокоїло і деяких парламентарів. Для роз'яснення ситуації нардепи викликали міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка до зали Верховної Ради. Подробиці його звіту дізнавалися Знай.ua.

Віктор Ляшко, кадр з відео ТСН

За розповсюджування "липових" COVID-документів – 732 впровадження

Останні новини з "ковідного фронту" профільний міністр повідомив в ході виступу на Годині запитань до Уряду, що стартувала сьогодні в Парламенті о 10:00.

Верховна Рада - фото ВРУ

Як стало відомо, наразі значно посилено "полювання" на розповсюджувачів підроблених довідок про щеплення чи негативного результату ПЛР-тесту.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

"Кожен підроблений тест або COVID -паспорт забирає життя українця, якому це виписали. Національна поліція розпочала вже 732 кримінальних провадження, 349 особам повідомлено про підозру і 281 особа вже направлена до суду", - повідомив під час виступу міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

COVID-паспорти - фото mintrans.news

Варто додати, що кілька тижнів тому міністр наголосив, що Уряд планує внести зміни до Кримінального кодексу України – покарання за підробку COVID-сертифікатів будуть виведені в окрему кримінальну статтю.

Нові обмеження: заборони в транспорті і штраф у 17 тисяч

З 21 жовтня жорсткий контроль введено і за самими українцями, що проживають в регіонах, де запроваджено "жовтий", "помаранчевий" та "червоний" рівень епіднебезпеки.

Карантин, транспорт - фото "Я и Закон"

Згідно із запровадженими Кабміном новими правилами проїзду в міському, міжобласному, авіаційному та залізничному транспорті, водії та пасажири обов'язково повинні мати при собі документ, що підтверджує їх COVID-безпечність:

  • документ, що підтверджує отримання вакцинації від COVID-19 однією або декількома дозами вакцин

або

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (чинний 72 години)

Водіям, які впустять в салон людину без одного з вищезазначених COVID-документів, загрожує штраф у розмірі 17 тис грн.

А пасажиру без COVID-сертифікату чи негативного ПЛР-тесту – зняття з рейсу та висаджування з транспорту.

Деякі народні депутати висловили негативне ставлення до такої жорсткої деталізації у введеному списку заборон і побоювання, що такі дії можуть знову призвести до масштабного колапсу, який стався у Києві на початку року.

Міністр прокоментував і цю ситуацію.

"Коли ми говоримо про запровадження карантинних обмежень, в тому числі і у транспорті, повірте – це рішення прийнято не просто так. Це рішення обґрунтоване: для того, щоб зменшити кількість інфікованих, кількість госпіталізованих і кількість людей, які потрапляють до реанімації", - підкреслив Віктор Ляшко.

Карантин, транспорт - фото ua.news

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що за підтримку "рускава міра" – заборона концертів на 10 років: Scooter, Ноггано, Dr. Alban – хто ще у списку.