Для українських водіїв і пішоходів з'явилася важлива інформація. Новини стосуються санкцій щодо водіїв, які наважуються сісти за кермо з алкоголем у крові.

А зараз, увага! Так, результат огляду з 0,22 проміле не може свідчити про знаходження водія в стані алкогольного сп'яніння, оскільки знаходиться в межах похибки, і не тягне за собою притягнення особи до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 130 КУпАП.

Про це стало відомо завдяки інформації з постанови Київського апеляційного суду, повідомляє "Я і Закон".

Поліція, скріншот: YouTube

Згідно з постановою суду, в серпні 2021 року в Києві поліцейські зупинили автомобіль ВАЗ-2106. Прилад Drager Alcotest 6820 показав, що в крові водія перевищено рівень алкоголю – 0,22 проміле (при допустимому показнику 0,2 проміле).

Популярні новини зараз

Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено)

Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр

Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї

Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни

Показати ще

Постановою місцевого суду водія визнали винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 130 КУпАП. Йому призначили штраф у розмірі 17 000 гривень і на один рік позбавили права керування транспортними засобами.

Водій не погодився з таким рішенням і оскаржив його до Київського апеляційного суду. У свою чергу, суд, уважно ознайомившись з матеріалами справи, став на бік водія враховуючи наступне.

В судовому засіданні представник водія посилався на "Інструкцію про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, знижують увагу і швидкість реакції" та інформацію від Департаменту патрульної поліції, отриману на адвокатський запит, в якому зазначено, що газоаналізатор" Drager Alcotest 6820" має межі допустимої похибки.

Поліція, facebook.com/patrolpolice.gov.ua

Відповідно до п.7 розділу ІІ "Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції", затвердженої спільним наказом МВС України та Моз України №1452/735 від 09.11.2015 року, встановлення стану алкогольного сп'яніння здійснюється на підставі огляду, який проводиться згідно з вимогами цієї Інструкції поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів, показники яких після проведення тесту мають цифровий показник більше 0,2 проміле алкоголю в крові.

Згідно з результатами огляду на стан сп'яніння водія за допомогою приладу "Drager Alcotest 6820" в організмі останнього було виявлено алкоголь 0,22%.

Згідно з інструкцією до приладу "Drager Alcotest 6820", технічними характеристиками вищевказаного приладу передбачена похибка в залежності від температури навколишнього повітря, зокрема при температурі від 25,0°C до 50,0°C вказано можливу похибку вимірювання ± 0,05 мг/л.

водій, скриншот Знай.ua

Згідно чеку про проведення тесту на стан сп'яніння, який міститься в матеріалах справи, температура повітря була + 28,0°C, а тому прилад міг зробити похибка ± 0,05 мг/л. тобто, з наведеного вбачається, що технічними характеристиками газоаналізатора "Drager Alcotest 6820" передбачена похибка при результатах від 0 до 0,33 мг/л ± 0,05 мг/л.

Згідно з вимогами ст.62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях, а всі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Таким чином, на переконання Апеляційного суду, результат огляду в 0,22 ‰ не може свідчити про перебування водія в стані алкогольного сп'яніння, оскільки такий є в межах похибки, і не тягне за собою наслідком притягнення особи до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 130 КУпАП.

У зв'язку з цим Київський апеляційний суд закрив виробництво у справі у зв'язку з відсутністю в діях водія складу адміністративного правопорушення.

Раніше повідомляли, Українка заборгувала синові 115 тисяч, але віддала-коли "натиснули": "Була переконана, що за аліменти не запитають".

Як повідомляв Знай.uа, українці зможуть отримати спадщину без будь-якої мороки: необхідні документи та алгоритм дій.

Знай.uа писав, чому грубка в салоні авто погано гріє взимку: топ порад водіям на холодну пору року.